Vlada usvojila izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja i utvrdila program radova na zaštiti zemljišta 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima (ZOBS) kojim se, kako je saopšteno, „štite ekonomski interesi zemlje i doprinosi boljoj bezbednosti saobraćaja“.

„Izmenjenim zakonskim predlogom, pored ostalog, omogućava se pravni okvir za testiranje autonomnih vozila na putevima, po čemu će Srbija biti jedan od lidera u Evropi, rešava pitanje deficita profesionalnih vozača s obzirom na to da se veliki broj mlađih vozača opredelio za rad u drugim državama, otklanjaju prepreke za prepravke upotrebljavanih motornih vozila kada se prilikom njihovog uvoza utvrdi da nisu u potpunosti usaglašena sa jedoobraznim tehničkim uslovima“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su izmenama obuhvaćene i odredbe o prelazu puta preko pruge gde se, po ugledu na razvijene evropske zemlje, uvode dvobojni semafori koji su se pokazali kao efikasnije rešenje.

Izmenama ZOBS se pooštravaju kazne za nepoštovanje znaka „obavezan smer“ za teretna vozila koja u tranzitu kroz Srbiju izbegavaju korišćenje autoputa zbog naplate putarine, čime „značajno štete putevima nižeg reda i ujedno ugrožavaju bezbednost saobraćaja“, piše u saopštenju.

Putarina za kamione za celu deonicu autoputa Subotica-Beograd-Preševo iznosi 14.470 dinara, a za one koji to izbegavaju, predložena najviša kazna je 50.000 dinara, odnosno 25.000 ako se plati u roku od osam dana od dana prijema kazne.

Pored toga, na sednici je usvojena izmenjena i dopunjena Uredba o utvrđivanju Programa izvođenja radova na zaštiti, uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta za 2023. godinu, a obrazovana je i Komisija za versku nastavu.

Na sednici je usvojen i zaključak kojim se utvrđuje konačan spisak studenata za obavljanje studentske prakse u državnim organima i javnim službama. Početak studentske prakse je 1. avgust i ona traje tri meseca uz naknadu od 15.000 dinara mesečno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari