Vlada uzima nadležnosti parlamentu 1Foto: Fonet/Božidar Petrović

Zakon o profesijama od posebnog značaja za Republiku Srbiju, koji se trenutno priprema u Ministarstvu prosvete, ostavlja mogućnost vladi da propisuje ko i pod kojim uslovima može da se bavi advokaturom, strahuju i u Advokatskoj komori Srbije i u Advokatskoj komori Beograda.

Glavna primedba koju advokati imaju na nacrt ovog zakona odnosi se na član koji Vladi daje ovlašćenja da uredbama menjaju zakone koji već uređuju ovu oblast. Ovaj član, prema rečima Nebojše Avlijaša, sekretara UO Advokatske komore Beograda, urušio bi celokupni pravni sistem zemlje.

– Ne možete uredbama da menjate zakone. To je pravna besmislica koja je u direktnoj suprotnosti sa Ustavom – kaže Avlijaš.

Namera Ministarstva prosvete je da ovim zakonom uvede red u način na koji se ulazi u profesije koji su od posebnog značaja za funkcionisanje zemlje. Problem advokata je što u nacrtu zakona piše da Vlada na predlog ministarstva utvrđuje spisak tih profesija. Prevencije radi, advokati insistiraju da se u nacrt zakona unese da na tom spisku ne može da bude advokatura.

– Advokatura mora da ostane samostalna i samoregulirajuća profesija zarad nepristrastnosti i nezavisnosti, što su glavne odlike te profesije, i nije u pitanju samo puko obrazovanje… Veoma su strogi kriterijumi za ulazak u advokaturu, izjavio je nedavno predsednik AK Srbije Dragoljub Đorđević.

Advokatske komore strahuju da bi, ukoliko se usvoji postojeća verzija zakona, vlada mogla uredbama da propiše uslove pod kojima neko može da se bavi advokaturom.

– Oni mogu, primera radi, da donesu uredbu kojom nama nalažu da primamo u komore advokate koji su završili privatne fakultete, što mi godinama unazad odbijamo. Mogu isto tako da izmene bilo koju odredbu Zakona o advokaturi ili naših statuta koja im se ne dopada – kaže Avlijaš.

Međutim, prema njegovim rečima, ovo je problem koji nadilazi samu advokaturu. Ovim zakonom izvršna grana vlasti u širokoj lepezi oblasti preuzima na sebe prerogative skupštine.

– Ovaj zakon omogućava vladi da zakonodavnu vlast preuzme od parlamenta. Jednostavno, vlada više neće morati da prolazi kroz celokupnu skupštinsku proceduru, već će im biti dovoljno da donesu uredbu, navodi Avlijaš.

Odgovor na kritike Nacrta zakona o profesijama od posebnog značaja, zatražili smo u toku jučerašnjeg dana, ali nam je u Ministarstvu prosvete rečeno da možemo da ih očekujemo tek kada se pomoćnica za razvoj i visoko obrazovanje sledeće sedmice vrati sa službenog puta.

U međuvremenu, saznali smo da je u narednim danima planiran sastanak advokata i predstavnika ministarstva kako bi se izgladile nesuglasice.

Kuburović: Amandmani na Ustav do kraja godine

Ministarstvo pravde do kraja godine će izaći sa predlogom amandmana u pogledu promene Ustava, u oblasti pravosuđa. Cilj tih promena biće jačanje nezavisnosti pravosuđa i nosilaca pravosudnih funkcija, rekla je juče ministarka pravde Nela Kuburović. Ona je u razgovoru sa članovima misije Odbora za ustavna pitanja Evropskog parlamenta istakla da će aktivno učešće u izradi predloga izmena Ustava u oblasti pravosuđa imati eksperti Venecijanske komisije. Ministarka je naglasila da pitanje promene najvišeg pravnog akta zahteva širi politički konsenzus, a da konačno usvajanje izmena zavisi od odluke Narodne skupštine i građana na referendumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari