Vladika Grigorije: Ne postoji nijedan čovek koji može da bude spasitelj

Ostavite komentar


    1. Vl. Grigorija treba da bude kandidat za predsednika i treba pozdraviti ovu njegovu najavu kandidaturu. Patrijarh ne.

  1. Gde dezurni botovi sa portala koji su danas pozivali na to da bi Grigorije trebalo da bude novi patrijarh? Sada kada vidite njegov stav o Kosovu, mislim da niste vise tako odusevljeni jel da?

    1. Meni ne-hrišćaninu nije jasno zašto se jedan vladika gura u svetovna pitanja…?

      Zar ne važi više ono: bogu božije a caru carevo? Na kojoj je strani novčića ovaj vladika? A to je ne samo verski, nego i svetovni/državni/“carski“ princip.

      Ima i ono jako dobro pitanje u hrišćanskom učenju, kad Hristos kaže, vi ste so zemlje, ako so obljutavi, čime će se onda zemlja osoliti?

      Razumem i rezon da svako ima pravo da misli i slobodno iskaže to što misli. Ali i svaki vladika može slobodno nazad u civilstvo, ako mu je stalo da ljude vodi politikom a ne verom.

      1. Nadjite mi jednog istaknutijeg vladiku u zadnjih 500 godina koji nije bio ukljucen u svetovna pitanja. Bogu bozje a caru carevo ima sasvim drugo znacenje od onoga sto vi hocete da protumacite. Veoma zaniljivo povezivanje: ‘so zemlje’ je iskreno i cvrsto verujuci covek. Interesanto je zasto vi mislite da iskrena vera ne ide sa politikom 🙂

  2. Vladika Grigorije: „Ne postoji nijedan čovek koji može da bude spasitelj“

    Istina je upravo suprotna: SVAKI čovek može da bude spasitelj, i to pre svega samog sebe, pa redom, svih bića. I to ne kad umre pa „tamo negde/nekad“, nego baš ovde, sada, u ovom životu.

    „Potrebno je napraviti sistem“ je takođe pogrešno, ne mogu da verujem da to jedan vladika govori.

    Prvo, „sistem“ postoji, i to ne jedan, i vladika je (teoretski) deo jednog takvog, samo se malo usvojeglavio i preuzeo LOTO logiku i govor.

    Drugo, postoje mnogi drugi „sistemi“, tako da uopšte nije potrebno „izmišljati toplu vodu“ jer je „bojler već pun“; treba samo najzad „stati pod tuš“!

    Ako Gospodinu više ne odgovara „sistem“ u koji je stupio i u kojem je do vrha došao, preporučio bih mu da pogleda „Četvorostruki Put Plemenitih“ od gospodina Bude. Ali neću, jer tek na tom Putu se ne valja držati za svoj Ego kao pijan za plot…

  3. Daće Bog, da na ovaj sveti dan Srbija progleda i prihvati Božiji dar, koji joj se nudi.
    Hristos se rodi!
    Mir Božiji!
    Srećan Božić!

  4. Bog neka te cuva vladiko,trebaces nam da konacno i mi napravimo normalnu drzavu.

  5. Ajde autošovinisti, izjasnite se, smeta li vam sad mešanje Crkve u politiku ?

  6. Gledah intervju vladike Grigorija danas.Pametan,obrazovan I hrabar covek sa vizijom.Ima nade

  7. Koliko od tih mladih ljudi se preziva Đilas? Kako ide onaj privatni biznis koji ste vodili još dok ste bili u Republici Srpskoj? Ne želim da uvredim nikoga, ali sam sarkastičan upravo iz razloga, jer se vidi da odjednom neko potura ovog čoveka kao probni balon.

  8. Vreme je da neko govori istinu u ovom društvu,mnogo je meni lično prijatnije da saslušam ovog čoveka od onog da mu ime bez potrebe ne pominjem.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.