Vladika Grigorije o smrti mladića iz Laktaša: Za Mladenovo samoubistvo snosimo kolektivnu odgovornost (VIDEO) 1Foto: Screenshot Instagram @vladika.grigorije

Za samoubistvo dvadesetdvogodišnjeg Mladena iz Laktaša svi snosimo odgovornost, napisao je na Instangramu vladika Grigorije. On je još naveo da se Mladen „nije ubio zbog svoje eventualne krhke prirode, već zbog naše surovosti i nemilosrdnosti“, i da „ako ništa drugo, bar ne bi trebalo da vršimo ovu zamjenu teza“.

– Za Mladenovo samoubistvo snosimo kolektivnu odgovornost. Njega nije ubila osoba koja je snimila video: u njegovom ubistvu smo učestvovali svi mi, svjesno ili nesvjesno, svakim pojedinačnim dijeljenjem spornog videa, ismijavanjem, izrugivanjima na mladićev račun i nesuvislim komentarima na društvenim mrežama. Nipošto ne smijemo negirati i prećutkivati sopstvenu odgovornost u čitavom slučaju. Zato je svako svaljivanje krivice isključivo na čovjeka koji je snimio video – u najmanju ruku licemjerno, a moglo bi biti i opasno. Moglo bi se desiti da takvim postupcima gurnemo i njega u pravcu iz kojeg nema povratka. A njemu je već nemali teret sopstvena savjest, s kojom mu valja živjeti do kraja života – napisao je vladika Grigorije

On je dalje dodao „krhkost nije znak slabosti“.

– Osjetljivost nije mana. Mladen se nije ubio zbog svoje eventualne krhke prirode, već zbog naše surovosti i nemilosrdnosti. Ako ništa drugo, bar ne bi trebalo da vršimo ovu zamjenu teza – zaključio je vladika Grigorije.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Григорије Дурић (@vladika.grigorije)

U video-poruci koja prati objavu vladika Grigorije je kazao „Nedelja je. Dan je divan“.

– U crkvi ćemo čitati jevanđelje o tome kako je Hristos susrevši pogrebnu povorku i videvši kako majka gorko plače za sinom jedincem rekao one čuvene reči „Ženo ne plači“, a njemu „Momče, tebi govorim, ustani“. Iako je divan dan, mnogi od nas su potreseni jednim nemilim događajem, jednom smrću mladića iz Laktaša koji se zvao Mladen, koji je imao samo 22 godine, i koji je hteo samo da se zaposli. Njegovoj tragičnoj smrti prethodilo je naše ruganje, naš bezosećaj, naš neosećaj. I današnje jevanđelje, i sve što je dobro u ovom svetu iko ikada učinio, uči nas da je važno da budemo puni osećaja i saosećaja i da nikada ne smemo biti bezosećajni jer to može da ima strašne posledice – rekao je vladika Grigorije.

Dvadesetdvogodišnji momak iz Laktaša izvršio je samoubistvo nakon što se na internetu pojavio snimak u kome je on ismevan.

Osobe koje su napravile snimak su uhapšene, preneli su banjalučki mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari