Vladika Teodosije sa britanskim ambasadorom u Prištini: Tvrdnja Ališe Kerns višestruko pogoršala bezbednost SPC 1Foto: SPC

Episkop raško-prizrenski Teodosije preneo je ambasadoru Velike Britanije u Prištini Nikolasu Abotu najdublju zabrinutost povodom tvrdnje britanske parlamentarke Ališe Kerns da se preko srpskih pravoslavnih crkava na severu Kosova i Metohije vrši ilegalno unošenje oružja.

Vladika Teodosije, koji se sastao sa Nikolasom Abotom u Gračanici, naglasio je da je tvrdnja britanske parlamentarke Ališe Kerns, koju je u međuvremenu demantovao Kfor, višestruko pogoršala bezbednost SPC na Kosovu i Metohiji i da ozbiljno može da oteža dijalog i proces deeskalacije tenzija na severu Kosova i Metohije.

Vladika je ponovio stav Srpske pravoslavne crkve da se zalaže za mir među svim građanima na KiM i da ne može dozvoliti bilo kakvu zloupotrebu ili političku manipulaciju sa svojim crkvama.

U zajedničkom saopštenju Eparhije raško-prizrenske i ambasade Velike Britanije, navodi se da je ambasador Abot izrazio zabrinutost zbog trenutnih dešavanja na severu Kosova, pomenuvši značajnu ulogu Crkve u unapređenju odnosa među zajednicama, i naglasivši hitnu potrebu za deeskalacijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari