Vlajić: Istraga u Kosovskoj Mitrovici nedorasla zadatku 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Istragu o ubistvu predsednika Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića od kosovskog Tužilaštva u Kosovskoj Mitrovici preuzelo je Specijalno tužilaštvo Kosova, javlja portal kossev.info pozivajući se na prištinske medije.

Nebojša Vlajić, advokat pokojnog Olivera Ivanovića, kaže za Danas da je čuo ovu vest, ali da ne zna ko je preuzeo ovaj predmet. Vlajić smatra da je do prebacivanja predmeta u Specijalno tužilaštvo došlo zbog toga su istražni organi u Kosovskoj Mitrovici postali preosetljivi na pritiske javnosti, ali i zato što nisu dorasli ovom zadatku.

U prištinskim izvorima spekuliše se da je reč o logičnom potezu zato što se Ivanovićevo ubistvo smatra „slučajem od velikog značaja“. Pojedini diplomatski, prištinski, ali i beogradski krugovi ovaj potez dovode u vezu sa najavljenim obnavljanjem sudskog procesa protiv Ivanovića, kao mogućim motivom za njegovo ubistvo. NJemu je u februaru 2017. bila ukinuta prvostepena presuda za ratne zločine nad kosovskim Albancima i naloženo novo suđenje, dok mu je 21. aprila ukinut kućni pritvor i omogućeno da se brani sa slobode. Ivanović je sve vreme tvrdio da se protiv njega vodi montiran proces.

Danasovi izvori spekulišu da prebacivanje istrage u Specijalno tužilaštvo Kosova neće uticati na dogovorenu razmenu podataka između Beograda i Prištine o ovom slučaju. Ivanović je ubijen 16. januara ispred sedišta SDP u severnom delu Kosovske Mitrovice, a istragu su do sada vodili tužioci Jovo Radović i Nijazi Redže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari