Vlasnici na proveri 1Foto: vikipedia

Nedavni slučaj, kada je u jednoj šabačkoj osnovnoj školi pas ujeo troje đaka, alarmirao je nadležne da se uvede više reda u ovoj oblasti. Podaci govore da 90 odsto pasa lutalca čine napušteni vlasnički psi, ili oni koji potiču iz legala nesterilisanih vlasničkih pasa. Zeleni Šapca predlažu da se promoviše odgovorno vlasništvo kućnih ljubimaca uz pooštravanje inspekcijske kontrole.

– Osnovni preduslov jeste čipovanje i registracija kućnih ljubimaca, a glavna mera kontrola razmonažavanja kroz proces sterilizacije. Eutanazija može da se izvrši samo ukoliko je pas neizlečivo bolestan, ako je izvor zaraze ili preterano agresivan. S obzirom da ima sumnji da se eutanazija obavlja u prihvatilištu za pse u Šapcu, predlažemo da javnosti budu dostupni podaci o svakom eutanaziranom psu, kaže dr Aleksandar Pavlović, predsednik Zelenih Šabac.

Mere koje bidoprinele da se uvede više reda su kontrola čipovanja i registracije pasa i mačaka, obezbeđivanje besplatnih sterilazacija, rana socijlizacija i trening svih pasa kao i kontrola odgajivačnica. Posebno mesto zauzima edukacija građana o odgovornom vlasništvu i propisima i udomljavanju napuštenih pasa. Koordinator radne grupe za rešavanje problema pasa lutalica, mr Aleksandar Simić ističe da će grad finansijski pomoći čipovanje i sterilazaciju pasa, organizovati edukaciju, kako vlasnika tako i dece školskog uzrasta i njihovih roditelja.

A prvi korak je poboljšanje uslova u prihvatilištu za pse u mačke, a potom proširiti kapacitet. Postojeće prhvatilište ima mesta za sto pasa u starom delu i sto pedeset u novom delu, a potrebe su za još stotinu pasa. Predlog je i da Grad preusmeri sredstva u funkcionisanje privatnih azila za pse, dok se ne poboljšaju uslovi smeštaja u postojećem azilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari