Kukolj: Država ne daje visoki prioritet smanjenju zagađenja

Vazduh ispod kvaliteta u Beogradu, Nišu, Užicu, Smederevu, Boru, Pančevu....

Ostavite komentar


  1. Ono što je najgore u ovoj teškoj situaciji je vređanje naše inteligencije, i tvrdnja da je sve ovo normalno i dešava se oduvek, t.j. ostalo je od prethodne vlasti, kao da svi mi pamtimo kao kokoške. Niko ne pominje njihovu braću Kineze koji su za ovo kratko vreme uspeli da naprave od Srbije Kinu. Brojni su primeri ovog nemara prema ekologiju (po čemu su kinezi prepoznatljivi u svetu), a najdrastičniji su: termoelektrana Kostolac, železara Smederevo i RTB Bor. Ne znam kada će i ovoj anesteziranoj gomili, koja se još zove i biračko telo unapređenih šešeljoida, postati jasno da je ova vlast uspela da uništi vodu (preko malih hidroelektrana), i to isto nastavlja uspešno da radi, a sada su to isto uradili i sa vazduhom, koji valjda dišu i njihova deca. Nastup Velikog Vođe koji je za sve okrivio “zlatno doba“ u kojem se svi vozimo sami u smrdljivim dizelašima i hoćemo da zatvorimo termoelektrane koje rade bez filtera, ostaće u svim svetskim istorijama upamćen kao primer vrhunske bezobzirnosti prema svom narodu.

  2. …. imamo zagađenje vezduha koje je opasno po život i minstra koji demantuje svetsku meteo org, znači čao, nema više!

    1. Državi odgovara da crkava sirotinja, naročito penzioneri. Užasna pomisao je: Šta bi se desilo da je vaduh čist, voda ispravna, prosečna plata 1.500 evra., a benzin pola evra. U BG bi se gazilo i ubijalo 5 do 6 miliona ……

  3. Koje mere?!
    Kada!?
    Ko će ih kontrolisati?!
    Besna sam! Deca nam se guše, a oni sazivaju hitnu sednicu, da busmo čuli da nema mesta panici. Ukinite Ministarstvo za zaštitu životne sredine, ovo, ionako više nije sredina ni za preživljavanje.

  4. Pitanje za sve…Zar nevidite da se putem ove teme skrenula paznja sa Jovanjice,Krusika, Tuzilastva,M.Jevtica,Babica…tu novinari treba da ujedaju…

  5. Kako da se subvencioniše upotreba gasa za grejanje kada moraju da se subvencionišu taksisti? Kako gradjani da predju na gas kada je na čelu Srbijagasa BaHatović , gubitaš, i zbog njegove nesposobnosti, a pokrivanja od strane države gas je najčistiji, a najskuplji energent za grejanje! Umesto podsticanja kupovine novih, modernih vozila, vozila na hibridni pogon kod nas placevi Evropskog otpada niču kao pečurke posle kiše! Umesto osavremenjavanja termoelektrana i ugradnje filtera planira se gradnja nekakvog stadiona! Umesto plana da se termoelektrane u dogledno vreme zatvore i predje na druge vidove izvora energije nas uverevaju da je sve OK i da mi u stvari ne osećamo to zagadjenje, da se to nama samo čini.

  6. Pitam se zašto niko od vlasti ili bilo koga, ne nudi rešenje za automobile u vidu TNG – a kao pogonskog goriva – ekološko sagorevanje ima – produkti sagorevanja su vodena para i CO2! Dakle to niko ne pominje dok u razvijenim zemljama Evrope se nude poreske olakšice za ta vozila i druge povoljnosti tipa dozvoljen ulazak u centar grada tamo gde je zabranjen za motorna vozila osim električnih i slično. U Italiji ima preko 1.200.000 vozila na TNG, u Norveškoj, Holandiji… Naravno u Srbiji mnogi voze takva vozila kao i ja al niko to da i kaže kao jedno od rešenja nego samo udri po kaznama i preti…Koje smo mi dno društvo!

  7. Premijerka: nije gore nego ranijih godina! Šteta što ne mogu da optuže „žute“!

    1. Ja sam bio mnogo zabrinut , dok ne pročitah da je premijerka izjavila da nema mesta ni razloga za paniku . Tako da mi je sada mnogo lakše , jer , kao što reče onaj oficir u filmu Ko to tamo peva : “ Ima o nama ko da brine “ !

  8. To što vlast postupa po sistemu „i pre je ovako bilo“ nju ne abolira od neophodnosti i obaveze da reaguje. Da, možda se tek ove godine digla dževa, ali sva sreća da jeste, odlično! Jer da nije, razboljevali bi se i umirali a ne bismo znali od čega. Ako je vlast znala godinama da je situacija ovakva, zašto nije ranije reagovala? Kakva je to iskrivljena logika?

  9. Ovo je smesno kako ce nam tek biti! Nije nama vazduh samo zagadjen, sve je zagadjeno, reke, zemljiste, sume… bukvalno sve. Mi toliko otpada proizvodimo da ne znamo sta cemo sa njim, nasa priroda je prepuna plasticnih flasa i kesa, zemlja prepuna pesticida i kojekakvih otrova, a najgore u svemu ovome je sto nadlezne to ne dotice, kao da zive u norveskoj ili u svedskoj, kao da ne udisu ovaj isti vazduh koji mi udisemo. Nasa deca, a bogami i odrasli nemaju osnovnu kulturu odnosa prema prirodi koja ih okruzuje, gradovi i ulice su pune mini deponija, opusaka od cigareta, plastike i svakog drugog otpada. Ukoliko se hitno ekologija i zastita zivotne sredine ne podigne na prioritetnu lestvicu, a ne da bude zadnja rupa na svirali, Srbija ce biti jedna velika deponija i smetliste. Pod hitno u skole treba uvesti nastavni predmet koji ce se baviti ovom problematikom, jer mi ukoliko zelimo da nam u buducnosti bude bolje, moramo nasu decu vaspitavati na taj nacin.

  10. STRPITE SE BORANI, BAR DOK NE CRKNETE

    U zadnje vreme pominje se veličanstveno zagađenje Srbije, a posebno Beograd. Ovo je bilo i ranije, ali se nije pridavala važnost, možda zbog toga što se sada pojavila maćeha građana Srbije ΛV, koji se pre toga nije setio ili prisetio. Bor se trovao čitavog mandata ΛV, jer je bio zauzet problemima upropašćavanja RTB Bor, štiteći neumorno svog pulena Spaskovskog, koji je uništio Kombinata bakra, doveo ga do globalnog gubitaša, a cena bakra bila je no ikada veća (viša od 10.000 $/t, no ikada veća u istoriji bakra) i na kraju poklonjen je prijateljima iz Kine. Uložene investicije srpskim novcem više od pola milijarde dolara samo za izgradnju nove peć za topljenje, a ne nove topionice, kako tvrdi Spaskovski, a efekti su kao da ništa nije se radilo i gradilo. Međuvremenu Spaskovski se optužuje za krađu zlata, zlatnog mulja, malverzacionih ugovora kupovine sirovina i opreme, prodaje bakra i zlata, drugog nema. Koruptivnih ugovora i umešanost Bogićevića, Popovića i familije ΛV niko sada ne pominje, a pomenuće ih. Obećanja boranima je bilo da će uživati u čistom vazduhu boljeg kvaliteta od onog iz 1903. godine, po pirči Spaskovskog, ostala je priča, a istina ni blizu rečenoga. Sada se skromni borani i lepe boranke guše SO2 gasovima, arsenom, olovom, kadmijumom i kompletnog Mendeljejevim sistemom elemenata. Na žalost, tek sada informativna sredstva objavljuju istinu o zagađenjima Bora, a pri tome se okrivljuje kineski vlasnik RTB Bor. Tu nema opravdanja, a nasleđe ipak ostaje. Ministar je živ predsedniče i živi su svi iz vlasti. O zagađenju vazduha i trovanje građana vlasti tek sada se setili, da su i ni ugroženi. Jeste vozila zagađuju, a više od toga zagađuju veliki dimnjaci TE i Toplana, dimnjaci na kućama, a o potpunosti sagorevanja i kvaliteta goriva, osim vlasnika, niko se drugi ne sekira. Oni koji se sekiraju pitanje je dali su u materiji goriva i sagorevanja i kontrola gasovitih produkata sagorevanja.

  11. U Kruševcu, vec danima ne radi stanica, samo meri sadrzaj ugljenmonoksida, tako da grad ima dobar vazduh, uvece ne moze da se dise od dima, niko ne reaguje, uzgleda da ja haluciniram da li ja samo osecam dim ili imam pojačano čulo mirisa….merna stanica za aerozagadjenja je locirana na periferiji grada Kruševca (lepo uradjeno, da lepo meri, da se narodu priča kako je vazduh ok!)…..šta reći…teško nama sa nama samima!

  12. Neka Bahatović subvencioniša plelazak na druga goriva. On ima platu da svaki mesec po 10 domaćinstva pređu na gas.

  13. Izađe jedan Vaš kolega novinar na jedan JuTjjub kanal i reče da je zagađenje u Beogradu prouzrokovano zato što se u TENT loži rumunski ugalj koji je daleko lošiji od našeg. A neki drugi, koji su u većini, napadoše polovne automobile kao najveće zagađivače?! Što napisa scoby baš nam vređaju inteligenciju. Da ne spominjem „braću Kineze“. Ali, nezajažljiva potreba za sticanjem još više i više i više novca upravo je dala svoje prve, po nas pogubne rezultate.

  14. Za sve su krive plastične kese, slamčice za sok, štapići za uši (od biorazgradive plastike) i motori EURO 3 i 4 – zabraniti ODMAH

  15. Aero zagadjenje nista nije gore nego pre recimo 40.godina kada smo imali kakvu takvu industriju.Sada je to namereno stavljeno na dnevni red da se zataskaju sve afere i skrene se sa teme afera koje potresaju Srbiju.

  16. Zagadjeni smo mi jos 2012,cela Srbija je na visokom stepenu zagadjenosti, zahadjuju nas alo, informer, srpski telegraf,kurir,politika,vecernje novosti,rts,studio b, pink,kcn,happy, prva, o2, pecat,afera,zadruga,parovi, kontavizija, kafa sa djukom,botovi,zikina sarenica,rtv,sns,srs,desnica,sps,js,itd…

  17. Evo predloga kako se resiti zagadjenosti: Neka AV i njegova Srpska napredna stranka dobrovoljno odu sa vlast. I zatraze azil u Papua Novoj Gvineji, ministar inostranih poslova ima dobre veze sa takvim drzavama, pa moze da ih odvede tamo.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.