Nepotizam je karakterna crta crnogorske vlasti, još od doba knjaza/kralja Nikole; preživeo je sve do danas, ali najnovije vijesti o rođačko-kumovskim i ostalim vezama u vrhu državnih institucija Crne Gore zapanjile su ovdašnju javnost. Ovog puta odnose se na imenovanje diplomatskih predstavnika Crne Gore u inostranstvui i na pravosuđe.

Nepotizam je karakterna crta crnogorske vlasti, još od doba knjaza/kralja Nikole; preživeo je sve do danas, ali najnovije vijesti o rođačko-kumovskim i ostalim vezama u vrhu državnih institucija Crne Gore zapanjile su ovdašnju javnost. Ovog puta odnose se na imenovanje diplomatskih predstavnika Crne Gore u inostranstvui i na pravosuđe.
Demokratska srpska stranka objavila je da je Miljan Mugoša, sin podgoričkog gradonačelnika, odnedavno zamjenik crnogorskog ambasadora u Sjedinjenim Američkim Državama, a Emina Kolarević, kojoj je ujak predsjednik DPS Milo Đukanović, dobila je istu funkciju u ambasadi Crne Gore u Italiji. Ksenija Popović, kćerka funkcionerke MIP Dušanke Jeknić, postavljena je za diplomatu u ambasadi Crne Gore u Rimu, dok je Jeknićeva odnedavno u ambasadi u Ljubljani.
Demokratska srpska stranka pozvala je šefa crnogorske diplomatije Milana Roćena da saopšti čime se MIP rukovodio kada je te ljude imenovao i kakvi su bili kriterijumi, kao i da dostavi podatke ko je još imenovan na mjesta u ambasadama i diplomatsko-konzularnim predstavništvima Crne Gore.
„Nažalost, danas je najbolja preporuka za posao biti rođak nekog ko je u vrhu vlasti. Ako je onaj koji konkuriše za posao ispunio te pretpostavke, a uz to je i član DPS, sigurno ga čeka neka odgovorna državnička funkcija. Stručnost, znanje i visok prosjek sa fakulteta, nažalost mnogo se ne cijene u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju DSS-a.
Ta partija dodaje da se opet dokazala tvrdnja da je Crna Gora privatna država u kojoj vlada nekoliko porodica.
„Ministar Roćen mora da odgovori na ova i brojna druga pitanja i objavi podatke koji se od njega traže, jer ih nema na zvaničnom sajtu Vlade. Ukoliko ih ne objavi, logično bi bilo da podnese ostavku na funkciju ministra inostranih poslova, ali znamo da do toga neće doći“, saopšteno je iz DSS-a.
Rođačke, kumovske i ostale veze ispreplijetane su i u crnogorskom sudstvu. Crnogorski mediji su ih ovih dana precizno detektovali.
Supruga predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića Svetlana Vujanović sudija je Apelacionog suda, a njegov rođeni brat Dejan advokat i predsjednik Advokatske komore Crne Gore. Predsjednikov stric Nikola donedavno je bio na čelu Ustavnog suda Crne Gore, odakle je otišao u penziju. Vrhovni državni tužilac Crne Gore Vesna Medenica postavila je svoju kumu Stojanku Radović za specijalnog tužioca za organizovani kriminal. Stojankin djever Miraš Radović odnedavno je ministar pravde.
Sekretar crnogorske vlade je Žarko Šturanović, brat od strica premijera Željka Šturanovića. Supruga Miodraga Vukovića, visokog funkcionera DPS-a, nalazi se na mjestu direktora Uprave za kadrove.
Ombudsman Šefko Crnovršanin i Abid Crnovršanin, bivši pomoćnik ministra policije, su braća od stričeva…
– Crnogorskim pravosuđem upravljaju rođačke, kumovske i prijateljske veze. Zato i ne čudi stanje u sudstvu i toga nema nigdje osim u Crnoj Gori, kaže podgorički advokat Đorđije Ulićević.
Portparol Narodne stranke Slaviša Guberinić smatra da je „uz korupciju nepotizam postao način razmišljanja u Crnoj Gori, tako da ovaj slučaj u pravosuđu ne predstavlja nikakvu novinu“. On, kaže Guberinić, predstavlja tekovinu vladajuće koalicije DPS-SDP.
„Smatram da nepotizam treba suzbijati svim zakonom dozvoljenim sredstvima, jer on slabi povjerenje građana u državne instuticije“, izjavio je Guberinić.
I portparol Liberalne partije Enisa Harović ocjenjuje da je pored korupcije, za koju se usko vezuje, nepotizam jedan od ključnih problema crnogorskog društva.
I Evropa je dobro snimila ovaj crnogorski hronični problem. U nedavnom izvještaju ona je markirala loše stanje u crnogorskom sudstvu kao jedan od najvećih problema Crne Gore. Upućeni tvrde da je za takvo stanje u pravosuđu, koje su ovih dana kritikovali i visoki sudski zvaničnici, ponajviše zaslužan nepotizam. Rođaci i kumovi osvojili su visoke pozicije i u mnogim crnogorskim opštinama. Kad bi se sve one evidentirale, ispalo bi da je to najjača partija na vlasti u Crnoj Gori.
Početkom aprila prošle godine među 40 pripravnika zaposlenih u organima lokalne uprave Opštine Podgorica i njenim javnim preduzećima i ustanovama najviše je onih sa prezimenom Mugoša, kakvo nosi i gradonačelnik Podgorice. Bilo ih je pet, što je u odnosu na broj primljenih, izraženo u procentima, 12,5 odsto. Na spisku zaposlenih nekoliko pripravnika imaju prezimena ista kao i pojedini visoki republički i lokalni funkcioneri. Nimalo slučajno, naravno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari