Vlast se gubi na izborima 1

Omer Karabeg: Da li je prošlogodišnji dijalog vlasti i opozicije doneo ikakav pomak?

Jovo Bakić: Ne mislim da je prošlogodišnji dijalog doneo neki pomak. Da mu je bilo stalo do dijaloga, ovaj režim je mogao već da pokrene dijalog. Ako nisu hteli 2012, mogli su 2014, mogli su 2015. Oni su pokazali – ne da nisu spremni za dijalog – nego da ne umeju da razgovaraju.

Antonijević: Kad analiziramo šta je sve bilo stavljeno na sto u proteklih 18 meseci, delimično se slažem da režim nije spreman za dijalog. Od želje za dijalogom važniji je efekat koji će dijalog imati – to znači da imamo javni servis koji ravnopravno predstavlja i vlast i opoziciju i da novinari RTS postavljaju neprijatna pitanje i predsedniku i ministrima i da negoduju kad ne dobiju odgovor. I što je posebno važno – da se probude svi oni koji su spavali za vreme izbora – od tužilaštvo do drugih institucija – čiji je posao da doprinesu da Srbija ima fer i poštene izbore.

Karabeg: Mislite li da bi vlast mogla da prihvatiti snažnu ulogu EU u dijalogu?

Bakić: To je igranka koja ne prestaje i ne vidim da to građane Srbije preterano treba da zanima. Kako će oni razgovarati, šta će raditi – to je na njima. A na nama je da vidimo da li od toga ima nekog efekta.

Antonijević: Pogledajte kako izgleda poslednji izveštaj Evropske komisije o Srbiji, šta se kaže o vladavini prava i izborima. Vlada nije nijednim slovom prenela zaista oštre kritike. Sve to govori o njenom strahu od EU. Srbija pregovara sa EU, ona je preuzela određene obaveze tako da se ne postavlja pitanje prihvatanja ili neprihvatanja posredničke uloge Evropskog parlamenta, ali mora i u Srbiji postojati spremnost za dijalog. Malo previše se diskvalifikuju svi oni koji sede za pregovaračkim stolom.

Karabeg: Da li EU može da natera Vučića da pristane na fer i slobodne izbore?

Bakić: Pa ona ga tera osam godina i vidimo kakvi su rezultati.

Antonijević: Ne delim taj pesimizam, jer mislim da nas jedino malo optimizma može podstaći na akciju koja će dovesti do promene. EU nije svemoguća. Osim toga, zainteresovanost EU za promene u Srbiji ne može biti veća od zainteresovanosti naših građana. Ako u Srbiji nema volje za reformama, EU neće biti teško da digne ruke od nas. Zbog toga se moramo boriti da ne zavlada apatija.

Karabeg: Kada će doći do nastavka dijaloga?

Antonijević: Očekujem da će taj dijalog početi u kratkom roku. Naša poruka prijateljima iz Evropskog parlamenta je da dijalog mora početi do kraja godine.

Bakić: Zaista me to ne zanima. Šta će Dačić da radi, šta će oni da rade – to je zabava za njih. Pretvaraće se da vode nekakav razgovor, onda će davati izjave, a mediji, koji učestvuju u tom šarlatanstvu, će zamajavati narod.

Karabeg: Ako se ne može dijalogom, kako se onda uopšte može doći do demokratskih izbora?

Bakić: Pogledajte, šta se desilo u BiH, a pre toga u Crnoj Gori. Da se ne lažemo, Đukanović je Vučićev učitelj. I kao što Đukanović decenijama ne smeta ni SAD, ni EU tako im ne smeta ni Vučić. Ali raspoloženje građana se polako menja. Ako građani počnu da razmišljaju, ako počnu da se organizuju, onda ćemo stati na glavu zmiji. Ako ne, nema nam spasa.

Antonijević: Moram da se oporavim od ove ogromne apatije koju čujem.

Bakić: To uopšte nije apatija. Ja zovem na borbu.

Antonijević: Mislim da nemamo razlike u oceni koje su greške ovog sistema i na koji način su zloupotrebljene institucije, Ono u čemu se razlikujemo je mobilizacija koju želimo da vidimo. Nama nedostaje dijalog unutar društva. Ako želite otvoreno društvo morate razgovarati sa svim delovima društva.

Bakić: U različitim profesijama još uvek postoji dijalog. Mada smo mi toliko rastureno društvo da čak i u nekim profesijama nema spremnosti za dijalog što samo pokazuje koliko smo istrulili. Pogrešno se tumači moju spremnost na otpor. Ja sam sve samo ne apatičan.

Antonijević: Ako kažete da smo istruleli kao društvo, onda je to zaista apatija. Ali mislim da ćemo se složiti da postoje mogućnosti da se stvari izmene, da se građani mobilišu.

Karabeg: Da li Vučić može izgubiti vlast na poštenim i fer izborima?

Antonijević: Vlast se gubi na izborima. Svako ko se bavi politikom mora da bude svestan te činjenice prvog dana kada uđe u politiku. Ako toga nije svestan, onda to vodi u neke druge oblike vladavine koje ne bismo želeli da vidimo.

Bakić: Potpuno sam siguran da Vučić neće priznati kada izgubi na izborima kao što ni Milošević nije priznao 2000. On je 5. oktobra morao da bude primoran da ode s vlasti. I tako će biti i sada. Nemoguće je za jednog autoritarnog vladara da prizna da je izgubio na izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari