Voda u Kruševcu ponovo za piće 1Foto: Pixabay

Građani Kruševca i dela Rasinskog okruga, koji se vodom snabdevaju sa sistema Ćelije, vodu od danas ponovo mogu da koriste za piće, nakon što se u ponedeljak dogodila havarija na magistralnom cevovodu, zbog koje su tog dana bili bez vode.

„Nakon analiziranja pristiglih fizičko-hemijskih i mikrobiloških rezultata uzoraka vode iz distributivnog sistema Vodovoda Kruševac, voda u mreži gradskog vodovoda u Kruševcu je zdravstveno bezbedna i može da se koristi za piće i pripremanje hrane“, saopštio je danas kruševački Zavod za javno zdravlje.

Direktor Vodovoda Vladimir Milosavljević kazao je agenciji Beta da se kvar dogodio na istom delu magistralnog cevovoda i istoj spojnici kao 2003. godine, a da je to mestu na kome se prelazi sa cevovoda većeg prečnika na cevovod manjeg prečnika, što znači da ti prelazni komadi „trpe različite pritiske i sile opterećenja“, kao i da to nije kvar koji može da se predvidi.

„Cevovod ima predviđeni rok upotrebe preko 70 godina, a rezervni delovi od liveno – gvozdenih komada imaju rok upotrebe 50 godina, ali je ovde zbog različitih sila opterećenja došlo do prevremenog pucanja. To nije deo koji se menja nekom redovnom ili planskom procedurom, predviđeno je da traje duže nego što je izdržao, mada ni18 godina nije malo za rezervni deo“, objasnio je Milosavljević.

Zbog pucanja pomenute spojnice oko 113.000 korisnika u Kruševcu i 66 sela, kao i korisnici u delu Ćićevca, Aleksandrovca i Trstenika ostali su u ponedeljak ujutru bez vode.

Tehničku vodu su svi dobili tokom večeri, a pijaću danas. U međuvremenu je snabdevanje bilo organizovano pokretnim i stacionarnim cisternama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari