Godinama usred leta mnoga leskovačka naselja satima su bila bez vode, jer je restrikcija bila jedini način da grad ne bude žedan. Događalo se, ne tako retko, da pojedina domaćinstva budu kažnjena, jer su koristila vodu sa gradskog vodovoda za zalivanje bašti iako je to odlukom lokalne samouprave bilo zabranjeno!
Aktuelni v.

Godinama usred leta mnoga leskovačka naselja satima su bila bez vode, jer je restrikcija bila jedini način da grad ne bude žedan. Događalo se, ne tako retko, da pojedina domaćinstva budu kažnjena, jer su koristila vodu sa gradskog vodovoda za zalivanje bašti iako je to odlukom lokalne samouprave bilo zabranjeno!
Aktuelni v.d. direktora leskovačkog „Vodovoda“ Zoran Stojanović kaže da će ovoga leta vode biti dovoljno u svim delovima grada, ali i u selima koja se snabdevaju vodom sa gradskog vodovoda. On ističe da se trenutno koriste 22 bunara, odnosno da su samo četiri van upotrebe i da se svake sekunde isporučuje 380 litara vode, što je dovoljno da se namire sve potrebe.
Zanimljivo je naglasiti da „Vodovod’’, zbog dotrajale mreže, gubi svakog dana više od petinu vode. Zbog toga ovde planiraju da stare azbestne cevi hitno zamene novim, kvalitetnijim, što će doprineti da i voda bude kvalitetnija, iako i sadašnje stanje, bar ako je suditi po ocenama u ovom JKP-u, zadovoljava i najstrože kriterijume.

Preti endemski nefritis

Predsednik opštine dr Goran Cvetanović ističe da je deo leskovačkog područja poznato po endemskom nefritisu, te da će, kada proradi Vodosistem „Barje“, biti rešeni najveći problemi koji prate ovaj kraj, a Leskovac i okolna mesta imaće dovoljno kvalitetne vode i u najvrelijim letnjim danima.

– Planiramo da od doprinosa za tzv. eko taksu svake godine u obnovu mreže uložimo od sedam do osam miliona dinara – kaže Stojanović.
Kao i u većini leskovačkih javnih preduzeća, tako i u „Vodovodu“ imaju velike poteškoće u naplati potraživanja. U ovom trenutku, na primer, korisnici duguju oko 218 miliona dinara, ali je izvesno da od nekih firmi, pre svega u tekstilnoj industriji, teško mogu da računaju na naplatu višegodišnjeg duga. „Vodovod“ je, inače, odlučio da veći broj domaćinstava, ali i pojedina preduzeća, tuži iako je višegodišnja praksa pokazala da ta mera ne samo što nije popularna, već nije ni efikasna, jer suđenja traju – godinama!
Leskovački „Vodovod’’ je formalni nosilac najveće investicije u vodoprivredi juga Srbije, jer godinama gradi Vodosistem „Barje’’, kapaciteta 800 litara vode u sekundi, pa će Leskovac i okolna mesta imati dovoljno vode do kraja ovog veka. Prema proceni rukovodstva „Vodovoda“, ali i lokalne samouprave, Vodosistem „Barje“ trebalo bi da bude uključen u vodovodnu mrežu do kraja godine. Završne radove izvodi „Jedinstvo“ iz Sevojna, a delimično kašnjenje u završnim uslovljeno je ponašanjem vlasnika pojedinih njiva, jer ne dozvoljavaju da tuda prođu vodovodne cevi. Zbog toga se vodi sudski spor, ali u „Vodovodu“ očekuju da će biti okončan u njihovu korist, jer je utvrđen opšti interes, mada će seljani biti obeštećeni po zakonskoj tarifi.
Inače, kada je pre dve i po decenije počela gradnja Vodosistem ,,Barje’’, planeri su obećali da će biti okončan za desetak godina. Nažalost, pokazalo se da su obećanja bila nerealna, jer ni posle 25 godina od postavljanja ,,kamena temeljca’’ najveće investicije u gradu na Veternici nije okončana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari