Vučićev napad na nemačke fondacije Hajnrih Bel i Fridrih Ebart: Priprema za uvođenje Zakona o stranim agentima? 1Foto: Miloš Kuks

Tvrdnjom da nemačke fondacije Hajnrih Bel i Fridrih Ebart daju sve od sebe da sruše sa vlasti koaliciju Srbija sutra, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, nastavlja kampanju protiv Nemačke.

Njegove izjave imaju za cilj da se, u putinovskom maniru, polako normalizuje ideja da je svaka pomoć međunarodnih organizacija u demokratizaciji Srbije jednaka izdajničkom delovanju i uništavanju države, pri čemu je sasvim jasno da državu izjednačava sa sobom, u dobrom maniru svih populističkih autokrata.

Ovako sagovornici Danasa komentarišu izjavu predsednika države Aleksandra Vučića, datu tokom gostovanja u Ćirilici na TV Hepi, gde je kritikovao rad Analene Berbok, ministarke spoljnih poslova Nemačke, ali i delovanje nemačkih fondacija Hajnrih Bel i Fridrih Ebart, koje, kako je rekao, daju sve od sebe da sruše sa vlasti koaliciju Srbija sutra.

Latinović: Nastavak kampanje protiv Nemačke

“ Tu izjavu „čitam“ kao nastavak kampanje protiv Nemačke, snažno manifestovane u pripremama za donošenje Rezolucije GS UN o Srebrenici čiji je Nemačka bila jedan od predlagača“, kaže za Danas Branka Latinović, potpredsednica Foruma za međunarodne odnose u Srbiji.

Ona podseća da to nije prva takva kritika, već da je Vučić, uoči glasanja u Njujorku, najavio da će Srbija konsponzorisati Rezoluciju koju Rusija planira da podnese u vezi sa genocidom Nemačke nad ruskim i sovjetskim narodima tokom II svetskog rata.

„Na dobrom smo putu da se aktivno uključimo u Ruski blok kampanje protiv Nemačke. I ne samo to, Vučić je govorom u Ruskom domu bespogovorno stao na stranu ruske interpretacije šta je revizija doprinosa Crvene armije u slamanju fašizma i izvojevane pobede u II svetskom ratu.

Pri tome se „zaboravlja“ da se II svetski rat vodio na više frontova – afrički i posebno onaj na Pacifiku, gde su druge savezničke snage dale znatno veći doprinos od SSSR. Pri tome, sama Srbija mora da sama vrati kulturu sećanja na partizanske borbe u samoj Srbiji u slamanju fašizma u II svetskom ratu. Osim toga, Srbija je jedina od bivših jugoslovenskih republika koja ne obeležava Dan Ustanka“, napominje sagovornica Danasa.

Prema njenim rečima, drugi razlog zbog koga predsednik Srbije napada dve nemačke fondacije, optužujući ih da im je cilj njegovo rušenje, treba posmatrati u sklopu započete kampanje poslanika Pokreta socijalista u Skupštini, koalicionih partnera SNS, da i Srbija po uzoru na Rusiju, pa Gruziju, donese Zakon o stranim agentima.

„Strane fondacije, čiji su korisnici, sigurna sam, bili i članovi SNS kroz učešće u raznim programima obuke, dobijanja donacija raznih vidova, pomogle su kroz razne forme da se Srbija približi evropskim standardima u raznim oblastima. Pri tome se izgleda nedovoljno dugoročno razmišlja šta bi na sve ovo mogla biti reakcija Nemačke, odnosno EU. To što su sledeće nedelje izbori za Evropski parlament, a potom i novu Evropsku komisiju, ne znači da će se ovakve izjave zaboraviti“, napominje Latinovićeva.

Vujović:Nemci su praktični i vide opasnost koju Vučić stvara u regionu

Nebojša Vujović, bivši ambasador, Vučićeve kritike na račun dve nemačke fondacije ocenjuje kao dalje intenziviranje svađa njegovih svađa sa Nemcima, što ne samo njemu, već i svima nama donosi nove nevolje.

„Vučić ugrožava srpske vitalne nacionalne interese time što ponovo uranja u sukobe sa jakim međunarodnim činiocima kakve su cenjene nemačke fondacije Hajnrih Bel i Fridrih Ebart. One imaju veliki uticaj na kreiranje nemačke spoljne politike i imaju udobnu poziciju da se u sukobu sa Vučićem igraju velike mačke-tigra i miša“, ocenjuje Vujović.

Prema njegovim rečima, Vučić jednostavno, posle odlaska Merkelove nema ni koncepciju, ni strategiju kako da se postavi prema najsnažnijoj državi EU.

„To košta, a cena će rasti. Jedina korist je nada da ce nemačka oštrica više biti okrenuta ka njemu i njegovom autokratskom režimu, nego prema demokratskoj opoziciji. Nemci su praktični i vide opasnost koju Vučić stvara u regionu poput slona u porcelanskoj radnji. Vučić je u srce zemlje Srbije zabio zastavu ničije zemlje, što u sadašnjim geopolitičkim uslovima jeste čisti poraz, jer nije uskladio srpsku politiku sa EU prema Rusiji. Milošević nije video pad jednog zida/berlinskog, a oko Vučića se ruse mnogi zidovi i mostovi, ali on je i dalje Danga, slepi vođa“, napominje bivši ambasador.

Stojković: Za Vučića je svaka pomoć demokratizaciji Srbije jednaka izdajničkom delovanju

Biljana Stojković, kopredsednica stranke Zajedno, smatra da je potpuno jasno da svaki rad na demokratizaciji društva i države Srbije jeste velika opasnost za vlast Aleksandra Vučića. On, kaže, ume da vlada isključivo po svojim pravilima koja nužno podrazumevaju oduzimanje ljudskih prava i sloboda, a sa ciljem formiranja autokratskog apsolutizma.

„Zašto Vučić ne kaže otvoreno kakav je njegov problem sa prisustvom Hajnrih Bel i Fridrih Ebart fondacija u Srbiji? Jednostavno je – svako ko deluje protiv propagandnih manipulacija, moralnog, obrazovnog i ekonomskog osiromašenja građana, promocije nasilja i sveukupnog uništavanja društva i države, njegov je smrtni neprijatelj. Njegove izjave imaju za cilj da se, u putinovskom maniru, polako normalizuje ideja da je svaka pomoć međunarodnih organizacija u demokratizaciji Srbije jednaka izdajničkom delovanju i uništavanju države, pri čemu je sasvim jasno da državu izjednačava sa sobom, u dobrom maniru svih populističkih autokrata“, ističe Stojkovićeva.

Movsesijan: Izmišljanje spoljnjeg neprijatelja izgovor je za ličnu nesposobnost

Aris Movsesijan, potpredsednik PSG, smatra da Vučić svoju radikalsku ksenofobiju očigledno želi da proširi na celu Srbiju. A, kako kaže, izmišljanje spoljnjeg neprijatelja, je izgovor za ličnu nesposobnost.

Prema njegovim rečima, to je bacanje prašine u oči građanima, da bi se sakrilo nenormalno bogaćenje njegovih ortaka.

„Vučić, kao i svaki diktator, misli da je bogom dan i da je svako ko drugačije misli od njega, neprijatelj Srbije, s kojom se on, u svojoj glavi, poistovetio. U stvari, posle decenije sedenja na dve stolice, kukavica Vučić se opravdano boji – gravitacije“, zaključuje Movsesijan.

Lopandić: Vladajuća stranka dobija veliku podršku nemačke fondacije Konrad Adenauer

Za diplomatu Duška Lopandića, Vučićeva kritika na račun nemačkih fondacija predstavlja neobičnu izjavu, tim pre što dolazi od predstavnika stranke koja je dobijala i dobija veoma veliku podršku od nemačke fondacije Konrad Adenauer i koja prima velika sredstva od evropskih zemalja, što obuhvata i nemačku bilateralnu razvojnu i druge pomoći preko EU.

„Prirodno je da nemačke fondacije koje su povezane sa strankama SPD, liberalima, zelenim itd podržavaju ideološki slične stranke.Mada nisam siguran, kad je u pitanju vladajuća stranka, da je njena autoritarna i nedemokratska politika i praksa u Srbiji uopšte u skladu sa osnovnim demokratskim načelima CDU, ili drugih članica grupacije EPP“, smatra Lopandić, koji je i predsednik Foruma za međunarodne odnose.

Cvejić: Samo vlast koja gazi demokratske vrednosti može da tvrdi da je fondacije ruše

Slobodan Cvejić, poslanik stranke Srbija centar, pojašnjava da je Fondacije Fridrih Ebert (osnovana od strane nemačkih socijaldemokrata) i Hajnrih Bel (osnovana od strane nemačkih zelenih), u Srbiji, ali i u desetinama drugih zemalja u Evropi i svetu, već 30 godina, i da realizuje i pomaže programe povećanja društvene pravde, smanjenja siromaštva, zaštite životne sredine, rodne ravnopravnosti, inkluzije mladih, itd.

„Samo vlast koja razvija pomenute probleme i gazi sve vrednosti demokratije, pravde, inkluzivnosti, a to SNS i SPS rade već više od 30 godina, može da tvrdi da je to ruši. Problem je u tome što svako negovanje raznovrsnosti, kritičkog razmišljanja i društvene angažovanosti predstavlja rizik za jednoumnu, totalitarnosti sklonu politiku. Opravdana je naša strepnja da ovakvo javno etiketiranje ove dve fondacije predstavlja uvod u scenario gušenja sloboda kakav ovih dana pratimo u Gruziji i koji u vrlo kratkom vremenu može da dovede do belorusizacije naše zemlje. Zato već u ovoj fazi ovakvu izjavu treba razobličiti i najoštrije kritikovati“, zaključuje Cvejić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari