boris pistorijusFoto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Glavna poruka nemačke delegacije je bila da su bezbednost i stabilnost na Zapadnom Balkanu jedan od prioriteta nemačke Vlade, a naročito razrešenje događaja u Banjskoj, koji je veoma ozbiljno shvaćen u Berlinu, naročito među Zelenima, kaže za Danas Dragoslav Rašeta, istraživač Novog trećeg put, komentarišući susret i poruke sa sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa.

Pistorijus je u sredu, posle sastanaka u Sarajevu i Prištini, boravio u Beogradu, u može se reći strateškoj i bezbednosno vrlo važnoj turneji po centrima od kojih umnogome zavise dalji odnosi u regionu.

Jedna od, čini se njegovih glavnih poruka sa konferencije za novinare posle razgovora sa Vučićem, bila je da ga je Vučić uverio da od Srbije ne treba očekivati negativni uticaj i da se neće desiti nešto što će ugroziti stabilnost u regionu, te da Vučić stoji iza toga.

Predsednik Srbije, čini se vrlo nervozan, potvrdio je da je ovom najpopularnijem političaru u Nemačkoj dao reč da Srbija nikoga neće iznenaditi svojim vojnim ili bilo kakvim potezima.

– Ono što sam obećao i rekao da će Srbija da čuva stabilnost je nešto Srbija će se držati. A moja reč inače znači mnogo više nego bilo kakvi potpsi koje sam gledao u regionu i Evropi – naveo je Vučić.

Pistorijus je naglasio važnost stabilnosti u regionu i naglasio potrebu da Srbija ne podrži eventualne secesionističke tendencije u BiH nego da se založi za suverenitet i integritet terotorije BiH.

Prema njegovim rečima, treba smanjiti i prisustvo jedinica na granici sa Kosovom, ali i da Srbija nastavi istragu o dešavanjima 24. septembra u Banjskoj, što je od odlučujućeg značaja.

Da su ovo crvene linije Nemačke, smatra naš sagovornik.

– Dodatne crvene linije su povučene kada je reč o BiH i potencijalnom podržavanju seperatističkih namera Dodika od strane Beograda, i ulozi Srbije kao jednog od glavnih centara za dezinformacije i širenje ruske propagande u regionu, nešto na šta je i Vašington upozoravao prošle godine – navodi Rašeta.

Upitan može li Nemačka sada verovati Vučiću na reč, odgovara da postoji deficit poverenja između Srbije i Nemačke, jer nisu ovo više vlade Angele Merkel.

– I rat u Ukrajini je probudio Nemačku što se tiče osiguravanja bezbednosti Evrope. Tu je i simbolična odluka da ministar odbrane uputi ovako oštre kritike na račun srpske vlade. Za sada izgleda da Aleksandar Vučić pokazuje spremnost za postizanje određenog kompromisa, naročito kada je reč o Banjskoj – smatra Rašeta.

Na pitanje da li se ovo može nazvati posetom upozorenja, kaže da može.

– Jeste, kao i prethodne posete nemačkih zvaničnika, i Berbok i Šolc su bili dosta strogi – zaključuje Rašeta.

Podsetimo, na konferenciji za novinare, Vučić se, između ostalog, složio sa tim da je stabilnost regiona veoam važna, ukazao na značaj zajedničkog regionalnog ali i evropskog tržišta na čemu se radi, ali i oštro konstatovao da nema zvaničnog međunarodnog dokumenta na osnovu kojeg Nemačka naoružava Kosovo, te je postavio pitanje zašto se Beograd uopšte poziva na dijalog sa Kosovom ako je ono nezavisna država.

– Ako smo tu da samo potvrdimo poteze Prištine, ne znam zašto nas zovete u dijalog. Mi smo činili mnogo ustupaka, a Priština nije formirala ZSO deset godina – istakao je Vučić.

Izgledalo je da je predsednik Srbije bio vrlo nezadovoljan pominjanjem BiH, na samom početku Pistorijusovog govora. Iako, kako je rekao ne bi pominjao tu temu da Pastorijus nije, odgovorio je da je već 1.000 puta rekao da će Srbija podržava teritorijalni integritet BiH i da ga nikada nije dovodila u pitanje, kao što nikada nije dovodila u pitanje integritet Republike Srpske unutar BiH.

– Poštovaćemo dogovor tri naroda i Dejtonski sporazum i njegovo sprovođenje, ali ne i interpretacije kako kome pada na pamet – kazao je Vučić.

Kada je reč o Kosovu, kazao je da će organi Srbije nastaviti da vode istragu o događajima 24. septembra u Banjskoj ali je zamolio Nemce da se istraže i pokušaji ubistava najmanje sedmorice Srba.

On je poteze Prištine oko ukidanja dinara nazvao direktnom provokacijom koja nema drugi cilj osim etničkog čišćenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari