Nemački ministar odbrane Pistorijus danas sa Vučićem, juče boravio na Kosovu 1Iks/Kurti/Vlada Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sastaće se danas sa nemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom, sastanak je najavljen za 15.30 časova. Nemački ministar odbrane prekjuče je boravio u prvoj zvaničnoj poseti Kosovu.

Pistorijus se sastao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, kao i sa kosovskim ministrom odbrane, Ejupom Mećedoncijem, dok je ujedno posetio sedište KFOR-a u Prištini.

Zahtev dana je deeskalacija, poručio je prekjuče u Prištini.

„Savezni kancelar je istakao da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropi, ali za to je kao uslov potreban dijalog i niko ne sme i ne može da ima interesovanje za tenziju dalje situacije. S obzirom na trenutne tenzije sa Srbijom i srpskom manjinom na Kosovu, jasno pozivamo na obazrivost i oprez“, kazao je nakon susreta sa Osmani.

Uoči dolaska u Srbiju dao je i intervju za srpski Blic, izrazivši zabrinutost time što je situacija na Zapadnom Balkanu poslednjih meseci u više navrata bila obeležena tenzijama.

„Obavestili smo NATO da smo spremni da povećamo naš angažman (na Kosovu, prim. Danasa) kako bismo mogli fleksibilno da reagujemo na zaoštravanja situacije poput onog 24. septembra. Ostajem pri svojoj reči. Od aprila ove godine ćemo poslati dodatne snage veličine čete i neophodne snage za podršku na Kosovo. Time značajno povećavamo naš kontingent sa trenutno oko 70 vojnika na oko 250. Istovremeno, važno je naglasiti da vojska može da doprinese rešenju, ali ga sama ne može postići. Mora da uspemo u tome da stabilizujemo situaciju dugoročno kroz pristup integrisane bezbednosti. To takođe jasno ističem u svojim razgovorima tokom ovog putovanja“, rekao je između ostalog, Pistorijus u tom intervjuu.

Nemački ministar posetio je i Sarajevo. Mediji navode da je Pistorijus socijaldemokratski partijski drug kancelara Olafa Šolca, i da u balkanski region nosi poruku nemačke vlade o potrebi pronalaženja rešenja za goruće probleme u regionu, kosovsko pitanje odnosno uspostavljanje odnosa između Beograda i Prištine.

Mediji ističu i da je Boris Pistorijus, prema ispitivanjima javnog mnjenja, trenutno najomiljeniji političar u Nemačkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari