Šta su rekli Vučić i Pistorijus u zajedničkom obraćanju: Predsednik Srbije ide na sednicu SB UN, a i u Tiranu na skup na kome će biti Zelenski 1Prtinskrin Kosovo online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa nemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom, a potom su održali zajedničku konferenciju za novinare.

Nemački ministar poručio je nakon sastanka da su  imali kratak, ali veoma otvoren i iskren razgovor na kojem je veoma zahvalan.

„Ustanovili smo da imamo zajednički interes da na Zapadnom Balkanu vlada prosperitet. Veliki ekonomski činilac i važan partner Nemačke na Zapadnom Balkanu je Srbija, koja je najveća ekonomija Zapadnog Balkana“, rekao je Pistorijus.

Pistroijus je naveo da je da postoji veliki potencijal za razvoj na Zapadnom Balkanu i da je to važno do pridruživanja Evropskoj uniji.

„Zato su važni stabilnost i dobrosusedski odnosi. Srbija neće podržati eventualne tendencije secesije Republike Srpske već se zalagati za suverentitet i celovitost Bosne i Hercegovine. Ako dođe do eskalacije trpeće moguće članstvo u EU“, naveo je on.

Moramo uraditi sve da se ne podstiču tenzije, rekao je Pistorijus.

Imperativ za sve je povratak dijalogu, što je, kaže nemački ministar, poručio i tokom posete Prištine. Naveo je da se odluka Centralne banke Kosova po pitanju dinara mora doneti u skladu sa dijalogom i bez štete po bilo koga.

Poručio je da je važno da Srbija nastavi istragu o Banjskoj.

Pistorijus je rekao da bi trebalo da se Srbija priključi sankcijama Rusiji.

Nemački ministar je rekao da mu je predsednik Srbije rekao da će ukloniti sve manjkavosti na koje ODIHR-ov izveštaj o izborima 17. decembra bude ukazao.

Ministar je rekao da Nemačka isporučuje naoružava ne samo Kosovo, nego i Srbiju, te da ne isporučava ofanzivno oružje, upitan na osnovu kog zakona Nemačka Kosovo naoružava. Napomenuo je da je Nemačka priznala Kosovo. Pistorijus je rekao i da nema puta u Evropskoj uniju preko konflikata u regionu.

Predsednik Vučić naveo je da je razgovor bio sasvim iskren sa obe strane, te rekao da je Nemačka važan ekonomski partner za Srbiju.

Važna je ideja jedinstvenog tržišta koje bi trebalo da se deli sa Evropskom unijom, naveo je Vučić, a korake su već poduzeli kroz inicijative Otvoreni Balkan i Berlinski proces.

– Saglasni smo da su mir i stabilnost od presudnog značaja i da nikom nije od interesa bilo kakva eskalacija i stabilnost. Tačno je da sam dao reč da Srbija nikoga neće iznenaditi svojim vojnim ili bilo kakvim potezima, a moja reč znači mnogo više nego brojni potpisi koje sam viđao u regionu. Što se tiče Bosne i Hercegovine, ja sam to ovde 1000 puta ponovio – Srbija podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine kao međunarodno priznate, kao što nikada nije dovodila u pitanje integritet Republike Srpske kao entiteta unutar BiH, naveo je on, rekavši da će se zalagati za stvarnu implementaciju Dejtonskog sporazuma.

Šta su rekli Vučić i Pistorijus u zajedničkom obraćanju: Predsednik Srbije ide na sednicu SB UN, a i u Tiranu na skup na kome će biti Zelenski 2
Foto: print screen Pink

Konstatovao je da Srbija i Nemačka imaju razlike po pitanju Kosova, ali da se slažu da je dijalog jedino rešenje za izlazak iz krize. Dodao je da će se istraga o Banjskoj nastaviti, ali zatražio i da se EULEKS uključi u istragu o pokušaju ubistva sedmoro Srba, između ostalog dečaka i mladića na Badnje veče u Štrpcu.

Rekao je da postoji profesionalna saradnja sa NATO.

Srbija smatra da je uklanjanje dinara na Kosovu potpuno protivzakonito, napomenuo je.

Ova odluka je u cilju potpunog etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije, smatra Vučić.

Za Srbiju je podrazumevajuća stvar primena preporuka ODIHR-a, koje je, kaže Vučić, pozvao da posmatraju i lokalne izbore u Srbiji.

Rekao je i da je Srbija postala predmet mešanja brojnih stranih sila.

Naveo je da Srbija ne ugrožava saradnju sa Ukrajinom, sa kojim postoji dobra saradnja, te će u tom pogledu prisustvovati Samitu Zapadni Balkan-Ukrajina u Tirani, gde će biti prisutan i predsednik Ukrajine Volodmir Zelenski. Dve godine se nisam video sa predsednikom Rusije Putinom, osim slučajno u Kini kada smo se sreli na samitu, rekao je Vučić.

Na pitanje nemačkog novinara da li misli na Rusiju kada govori o uticaju stranih sila, rekao da je ne misli na ovaj uticaj, te da postoji i ruska i „neka druga propaganda“ u Srbiji.

Naveo je da je Nemačka potpuno protivpravno zabranila prelaz transporta srpskog dinara preko administrativnog prelaza, te upitao ako je Kosovo suverena država zašto se onda Srbija poziva u dijalog.

Napomenuo je da će govoriti na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, sazvanoj na zahtev Srbije.

Vučić je rekao i da ne postoji nijedan međunarodni pravni akt po kome Kosovo sme biti naoružavano.

Predsednik Srbije rekao je da u Srbiji nema puno Rusa i da su oni mahom antiputinovski orijentisani, dok su Ukrajinci u Srbiji mahom ruskojezički i proputinovski orijentisani.

Poručio je da Srbiji ne može da naređuje niko, ni iz Vašingtona, ni iz Moskve, te da će Srbija nastaviti da samostalno vodi svoju politiku.

Naveo je i da je sigurno da na predsenika Republike, predsednika Vlade i predsednika Narodne skupštine, ne mogu da utiču strane države.

Pistorijus je u Beograd došao iz Sarajeva, a pre toga je boravio u Prištini gde se sastao sa kosovskim zvaničnicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari