Vodič kroz gradsku slavu koju Niš obeležava pet dana: Zvaničnici pozivaju građane da prisustvuju manifestacijama 1Foto: Sajt grada Niša

Niš obeležava gradsku slavu Sveti car Konstantin i carica Jelena pet dana, nizom različitih manifestacija.

Obeležavanje gradske slave traje od 31. maja do 5. juna, a centralna proslava je 3. juna, na Dan slave.

U organizaciju slave uključilo se svih pet gradskih opština, kao i ustanove kulture i obrazovanja na teritoriji Niša.

Ulaz je besplatan za sve programe.

Vodič kroz gradsku slavu koju Niš obeležava pet dana: Zvaničnici pozivaju građane da prisustvuju manifestacijama 2
Niška tvrđava: Foto Z. Miladinović/Danas

“Trudili smo se da program bude raznovrstan i sadržajniji nego prošle godine, mislim da će građani biti zadovoljni”, kazala je gradska većnica Andriana Anastasov.

Ona je istovremeno pozvala građane da u što većem broju prisustvuju obeležavanju gradske slave.

„Ne treba Konstantinu Niš, već Nišu treba Konstantin”, ocenio je starešina Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene Predrag Radosavljević, podsećajući da je car Konstantin, koji je čuvenim “Milanskim ediktom” proglasio slobodu veroispovesti i hrišćanstva, rođen na teritoriji Niša.

Obeležavanje gradske slave počelo je juče, 31. maja, liturgijom u kapeli Svetog besrebrenika Kozme i Damjana, u kompleksu Vojne bolnice.

Nakon toga organizovan je parastos čegarskim junacima na spomen obeležju Ćele-kula i spomeniku na Čegru.

U 11.00 časova, kod spomenika na Čegru, održana je državna ceremonija povodom godišnjice Čegarske bitke.

Čegarska bitka, jedna od presudnih u Prvom srpskom ustanku, počela je 31. maja 1809. godine po novom kalendaru.

Završila se tako što je vojvoda Stevan Sinđelić, uvidevši da iz šanca ne može oterati Turke kojima je stalno pristizalo pojačanje, a da veliki broj Srba gine, opalio iz svoje kubure u podzemni magacin baruta.

U eksploziji je poginulo oko 16.000 Turaka i 4.000 Srba, a Ahmed Huršid paša je u znak osvete i odmazde naredio da se na ulazu u Niš sagradi Ćele-kula, u koju su uzidane 952 lobanje.

Za danas, 1. juna, u podne, zakazani su nastupi niških plesnih grupa i kulturnih umetničkih društva na centralnom gradskom Trgu kralja Milana.

U 14.00 časova u Parku 7. juli je otvorena izložba Istorijskog arhiva Niš “Učtivo vas pozivamo na slavu”, a u 16.00 časova se nastavlja program na Trgu kralja Milana, nastupima kulturno- umetničkih društava.

Sutra, 2. juna, u 10.00 časova, deca iz predškolske ustanove “Pčelica” učestvovaće u manifestaciji “Plesom do znanja i zdravlja”, na stadionu Fudbalskog kluba Radnički.

Na Trgu kralja Milana, u podne, planiran je nastup niških horova.

U 13.00 časova u dvorištu Doma učenika srednjih škola, u okviru “Gradske slave u Panteleju”, biće organizovana dobrotvorna pihtijada i nastup Mlađe grupe KUD “Anđeli”.

Na trgu kralja Milana u 14.00 časova nastupiće Gudački kvartet Niškog simfonijskog orkestra, a u Gradskoj kući, u 16.30 časova nastupiće solo pevač Marko Milisavljević, vokalno pevačka grupa “Konstantin” i Akademski folklorni ansambl “Oro”.

U Hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene za 18.00 časova zakazano je praznično bdenije, a za 19.00 časova- Carsko veče i svečana slavska liturgija.

U istom hramu građani će u 20.00 časova moći da prisustvuju Večeri duhovne muzike na aramejskom jeziku, kojim je govorio Isus Hrist, u okviru kojeg će nastupiti monah Serafim Bit-Haribi iz Gruzije i Hor manastira Trinaest asirijskih otaca.

Vodič kroz gradsku slavu koju Niš obeležava pet dana: Zvaničnici pozivaju građane da prisustvuju manifestacijama 3
Monah Serafim Bit- Haribi: Foto Rozana Sazdić

Na sam Dan slave, u petak 3. juna, ujutru u 9.00 časova, u Hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene planirana je Sveta arhijerejska liturgija.

Na platou ispred ovog hrama od 9.00 do 15.00 časova biće organizovana manifestacija “Bankomat knjiga” Narodne biblioteke “Stevan Sremac”.

U 10.00 časova je Gradska slava u gradskoj opštini Medijana, a u okviru nje otvaranje izložbe radova Učeničke zadruge “Nadeždine pčelice” Osnovne škole “Nadežda Petrović” u Sićevu, u parku Svetog save.

Za podne je planiran promenadni nastup niškog Vojnog orkestra Kopnene vojske, u glavnoj Obrenovićevoj ulici.

U isto vreme, u Arheološkoj sali Narodnog muzeja Niš organizovaće se Dečija radionica “Antički Naisus kroz svakodnevni život ljudi”.

U Pozorištu lutaka u 13.00 časova je svečana akademija “Doživeti stotu”, povodom 60 godina postojanja Osnovne škole “Car Konstantin”.

Pola sata kasnije, u Niškoj tvrđavi, biće organizovana Gradska slava gradske opštine Crveni Krst, a u okviru nje Sportsko rekeativan manifestacvija “Sportom do zdravlja”, kulturno zabavni program “Narodna igra i pesma” i Likovno-edukativna radionica za decu “Zlatna četkica”.

U 17.30 časova, u velikoj Sali Univerziteta u Nišu, biće otvoren tradicionalni naučni skup “Niš i Vizantija”.

Vodič kroz gradsku slavu koju Niš obeležava pet dana: Zvaničnici pozivaju građane da prisustvuju manifestacijama 4
Foto V. Torovic/Danas

Od 18.00 do 22.30 časova kod Palilulske rampe biće organizovano, takođe tradicionalno, “Palilulsko veče”.

U okviru “Palilulske večeri” od 18.00 časova nastupiće KUP “Kovilje” i “Abrašević”, plesna grupa “Mozaik”, mešoviti hor “Učiteljska lira” i etno grupa “Gracija”. U 20.30 časova je svečano otvaranje, a u 21.00 čas nastupiće grupa “Legende”, te u 22.30 grupa “Crne mambe”, koja je pratila Šabana Bajramovića.

Svečana akademija povodom gradske slave Car Konstantin i carica Jelena biće održana u Svetosavskom domu, od 19.00 časova.

U isto vreme, u 19.00 časova, u Niškoj tvrđavi, na platou ispred Beogradske kapije, građani će moći da prisustvuju muzičkom nadmetanju između tamburaškog sastava “La banda” iz Inđije i Orkestra Saše Krstića iz Surdulice.

U subotu, 4. juna, u 10.00 časova, biće otvoren Kup grada Niša u planinarskoj orijentaciji “Car Konstantin”, u organizaciji Planinarskog društva “Mosor”.

Istog dana, sa početkom u 11.00 časova, na Trgu kralja Milana, moći će da se prati program Dečijeg kulturnog centra “Sjaj majske pesme” i predstava Pozorišta lutaka “Crvenkapa”.

U 11.00 časova na platou ispred Gradske kuće biće ponovljena dečija radionica Narodnog muzeja Niš “Antički Naisus kroz svakodnevni život ljudi”.

Ova dečija radionica će biti reprizirana i poslednjeg dana Gradske slave, u nedelju 5. juna, u 11.00 časova, u Arheološkoj sali Narodnog muzeja.

Graska slava se završava njenim obeležavanjem u Gradskoj opštini Crveni Krst- takmičenjem u sportskom ribolovu, takmičenjem za najbolji riblji kotlić, takmičenjem u bacanju trojki i “Igrama bez granica”

Manifestacije će biti održane na Adi ženevi, kod Banjske rampe, sa početkom u 12.00 časova.

Izložbe u Narodnoj biblioteci

U Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” tokom gradske slave moći će da se vide dve izložbene postavke- “Razglednice starog Niša” i “Bibliotekom kroz vreme”.

Izložbe će trajati od 1. do 4. juna.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari