VOICE na udaru SLAPP tužbi, novi mehanizam za obračun vlasti sa nezavisnim medijima 1Foto: Medija centar

Redakcija Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) saopštila je danas da se i ona našla na udaru novog mehanizma pritiska vlasti na nezavisne medije, takozvanih „SLAPP tužbi“, pošto je primila dve tužbe za isti tekst u kojem dve osobe traže da im se isplati odšteta od po milion dinara, čime se medij tera na plaćanje visokih sudskih taksi za odgovor na tužbu i tako se dovodi u pitanje njegov opstanak.

„Tužbeni zahtev na milion dinara je, blago rečeno, neuobičajen jer se zahteva iznos koji je mnogostruko veći od iznosa koji se inače dosuđuje u ovakvim vrstama postupaka. Milionske naknade štete koju tužioci zahtevaju su, ne sumnjamo, najnoviji ogoljeni vid pritiska vlasti na nezavisne medije. Naime, samo plaćanje dve sudske takse na dva odgovora na tužbu, sa ukupno sedam tuženih, dovodi u pitanje dalji opstanak VOICE-a“, navodi se u saopštenju.

Precizira se da je čak pet novinara, odgovorni urednik i izdavač VOICE-a tuženo zbog teksta o javnim nabavkama za usluge socijalne zaštite.

„Iako su se novinari VOICE-a nesumnjivo bavili temom od javnog interesa, i to u skladu sa Kodeksom novinara Srbije i zakonima i iako su proverili svaku informaciju koja je objavljena u istraživačkom članku, ovog meseca tužili su nas Aleksandra Jovičić, vlasnica Agencije Niveus tim iz Gornjeg Milanovca i Milan Tadić, predstavnik Niveus tima u javnim nabavkama, koji je blizak vladajućoj stranci. I jedan i drugi tužilac od redakcije traže po milion dinara“, navodi se u saopštenju.

Iz VOICE-a podsećaju na slične slučajeve milionskih tužbi firme „Millenium tim“ protiv medija Jug press iz Leskovca i Infovranjske iz Vranja, kao i lista Danas, portala Nova.rs i kablovske televizije N1 i News Maxadria.

Redakcija VOICE-a je istakla da će o ovim mehanizmima pritiska vlasti na nezavisne medije obavestiti domaću i međunarodnu javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari