VOICE: Strah i nepoverenje kod Ukrajinaca u Vojvodini i Srbiji zbog propagande o ruskoj agresiji 1Foto: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Dezinformacije i propaganda vezane za rusku agresiju na Ukrajinu izazivaju strah i nepoverenje kod pripadnika ukrajinske zajednice u Vojvodini i Srbiji, piše danas novosadski portal VOICE.

Novinar i politikolog Boris Varga rekao je za VOICE da zbog svojih stavova o ratu u Ukrajini od početka agresije redovno dobija pretnje preko Fejsbuka, kao i da je u liftu zgrade u kojoj živi nacrtan simbol ruske okupacije – slovo „Z“.

„Svestan sam da je to zbog mojih javnih novinarskih i politikoloških stavova“, rekao je Varga.

Dodao je da su vojvođanski Ukrajinci uplašeni prevashodno zbog prisutne agresivne proruske propagande u Srbiji.

„Rusiji nije uspelo da u Evropi sačuva te kanale propagande, odmah su države Evropske unije i EU kao takva reagovali i zabranili medije ruskog porekla poput Raša tudej (RT). S druge strane, u Srbiji se to nije dogodilo, a dok se Rusija nije konsolidovala, ovde su mediji dobrovoljno propagirali rusku stranu priče“, ocenio je Varga.

Prema njegovim rečima, velika žrtva proruske propagande jeste proevropsko raspoloženje građana Srbije, koje neprestano opada.

„Beograd je i dalje u tom limbu, čas na strani EU, čas na strani Moskve, i to se menja po potrebi jedne stranke, jednog režima, jednog čoveka – predsednika Srbije. I biće tako dok god Zapad bude dopuštao Srbiji prostor da vodi antizapadnu, antievropsku, prorusku politiku, iako ona nije u skladu sa kandidaturom Srbije za EU“, rekao je Varga.

Predstavnik Evropskog kongresa Ukrajinaca Miroslav Hočak rekao je za VOICE da ukrajinska zajednica za sada nije imala problema u smislu fizičkih napada, ali je dodao da su psihološki pritisci „svakodnevica“.

„Nije prijatno ići ulicama na kojima je ispisano ‘Z’, kao ni videti da se prodaju majice sa likom Putina. To čak i nije normalno i pokazuje koliko je iskrivljena slika u Srbiji, da ono što je u Evropi nenormalno kod nas, na žalost, postaje normalno“, kazao je Hočak.

On je ocenio da je od 2008. godine Rusija zauzela medijski prostor Srbije, od kada taj uticaj neprekidno jača.

„NIS je danas najprofitabilnija kompanija Srbije i verovatno se odatle puno šta finansira“, rekao je Hočak.

Igor Mitrović, član građanske neformalne grupe „Rusi, Belorusi, Ukrajinci i Srbi zajedno protiv rata“ koja organizuje proteste u Beogradu protiv ruske agresije na Ukrajinu, rekao je da članovi te grupe neprestano dobijaju otvorene pretnje.

„Oni će nas napasti, siguran sam, u nekom trenutku i to je sad potpuno jasno. Jutros su otvorene pretnje slali. Šta možeš zapravo kad ti neko preti? Ništa. Da menjam način života sigurno neću, da se krijem sigurno neću, govorim u svoje ime i u ime naše grupe. Nećemo da se krijemo sigurno“, poručio je Mitrović.

Dodao je da straha nema ni kod „ruskih liberala“ koji su članovi te grupe.

„Oni su pobegli od deset puta gore torture, tako da su i oni spremni“, kazao je Mitrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.