Vojislav Stevanović: Pitanja od javnog interesa ne smeju da ostanu nedorečena 1Foto: Zoran Lončarević

Pod pritiskom afera i stvari koje nam svakog dana serviraju političari ostaje mnogo bitnih priča koje bi trebalo otkriti i razjasniti građanima, a upravo to će svakog utorkau 20 sati, pokušati da urade Emina Kovačević i Vojislav Stevanović u novoj emisiji TV N1 „Da razumemo”.

”Mnogo je tema koje, pre svega, javni funkcioneri, ali i drugi politički akteri u Srbiji pokušavaju da izokrenu. Važne stvari se često i zaboravljaju, serviraju se verzije priča koje predstavnici vlasti na čelu sa predsednikom saopštavaju. Njihove tvrdnje uzimaju se kao nesumnjive istine. Želim da gledaocima pomognem da razumeju kad se istina izvrće, kad se pojedine informacije namerno skrivaju, kad se statistika koristi tako da ne služi za objektivno obaveštavanje nego u političke svrhe”, kaže Stevanović, novinar i urednik emisije „Da razumemo”.

Pitanja od javnog interesa, napominje on, ne smeju da ostanu nedorečena.

„Želim da pokažem sve aspekte neke priče, ali i da je uprostim i da pokažem da se svako pitanje tiče svakodnevice građana. U obzir dolaze sve teme, nema ‘velikih’ i ‘malih’ priča. Jedini kriterijum biće da budemo aktuelni i da postoji problem koji nije dovoljno rasvetljen”, ističe Stevanović.

Emisija od 60 minuta u kojoj će mnogo dublje „kopati” ne bi li što bolje obradili aktuelne teme nije njihov pokušaj da pobegnu od dnevnog novinarstva.

„Zapravo sam ja pobegao u dnevno novinarstvo, i to iz nedeljnih novina. A i ova emisija me neće odvojiti od redovnog dnevnog bavljenja vestima. Naprotiv, omogućiće mi da se temeljnije pozabavim važnim temama za koje nema dovoljno mesta u uobičajenim emisijama poput Dnevnika”, ističe Stevanović.

Kako će izgledati saradnja sa koleginicom Eminom Kovačević gledaoci će tek videti, Voji to nije nepoznanica jer njih dvoje, kako kaže, sarađuju već godinama i jako se dobro razumeju.

„Mislim i da je jako dobro što smo profilisani za različite oblasti – Emina je vrhunski novinar koji se bavi političkim temama, moje teme su najčešće ekonomske. Ali plan je da emisije radimo zajedno. Kad jedno od nas bude u studiju, drugi će da mu pruža svu moguću podršku. Nadam se da ćemo imati i priliku da napravimo pojedine emisije gde će neko od nas sa gostima biti u studiju, a drugi na terenu i na taj način tih sat vremena učinimo još dinamičnijim”, kaže Stevanović.

Nijedan posao me ne ispunjava toliko

Urednik emisije „Da razumemo” Vojislav Stevanović kaže da je imao kratak izlet van novinarstva, ali da ga nijedan posao ne ispunjava toliko. „Zasad imam tu sreću da sam radio u redakcijama, među njima i u Danasu, gde su važili visoki profesionalni standardi. To će i ubuduće biti jedini kriterijum pri izboru posla. Ukoliko budem došao u situaciju da ne mogu da radim slobodno, da moram da radim pod pritiskom i da budem doveden u situaciju da ne mogu da poštujem profesionalne standarde, to će biti i moj poslednji dan rada u novinarstvu”, kaže Stevanović.

O ekonomskim i političkim događajima

Bio je na ključnim pozicijama u magazinu Ekonomist, dnevnom ekonomijom bavio se u listu Danas, a TV iskustvo stekao je reporterskim radom u emisijama „Buđelar”, kao i u TV produkciji Novog magazina. Tokom sedam godina na N1 izveštavao je o najbitnijim ekonomskim, ali i političkim događajima u Srbiji i regionu. Jedan od najznačajnijih poslova tokom novinarske karijere je bio razvoj i obučavanje mladih novinara. Aktivan je član Nezavisnog udruženja novinara Srbije, radi na projektima promocije medijske pismenosti i razvijanju partnerskih odnosa profesionalnih i građanskih novinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari