Prisustvo Vladimira Putina na vojnoj paradi, koja je zakazana za 16. oktobar, ne bi trebalo da ima ikakvog odjeka u diplomatskim krugovima, niti negativnog uticaja na evrointegracije zemlje, smatraju sagovornici Danasa.

Prema njihovim rečima, činjenica je da ni sama Evropska unija ne govori jedinstvenim glasom kada je odnos sa Rusijom u pitanju i samim tim postoji razumevanje za poziciju Srbije. Istovremeno, oni tvrde da disonantni tonovi vezani za ideološku osnovu parade koji su mogli da se čuju iz Beograda, nemaju političku težinu da bi narušili odnose sa Moskvom.

Dušan Simeunović, ambasador u penziji, kaže da je održavanje vojne parade i pozivanje predsednika Rusije odraz dobre i umerene spoljne politike zemlje koja sledi svoje političke i ekonomske interese.

– Kada su mnogo jače države od nas rezervisane prema stavu da se Rusiji pojačavaju sankcije, nema razloga da mi povlađujemo tuđim interesima – navodi Simeunović i dodaje da ne vidi kako bi parada mogla da ozbiljno utiče na proces evrointegracija.

Izjavu Olivera Antića, koji je za Danas rekao kako bi u budućnosti na sličnim paradama trebalo naći i mesta za četnička obeležja, Simeunović ocenjuje kao nonsens.

– Rusi mogu dobro da procene koliku političku težinu imaju izjave Olivera Antića – ističe Simeunović.

Dugogodišnji diplomata i član Foruma za međunarodne odnose Dušan Lazić smatra da održavanje vojnih parada ne spada u standardan protokol prilikom dolaska stranih zvaničnika, ali da je u ovom slučaju to razumljivo, pošto se Putinova poseta podudara sa obeležavanjem sedamdeset godina od oslobađanja Beograda.

I Lazić je saglasan da je „Rusija isuviše daleko“ da bi naše ideološke razlike imale ikakvog uticaja na njihov stav prema nama.

– Koliko je meni poznato, četničke snage nisu učestvovale u oslobođenju Beograda i samim tim nema ni potrebe za njihovim obeležjima. Nemojmo iz ove perspektive da menjamo istorijske činjenice – navodi Lazić.

Prema njegovim rečima, vojna parada neće ozbiljnije negativno uticati na naše odnose sa EU, i pored osetljive situacije u kojoj se nalaze Rusija i Zapad.

Istoričarka Dubravka Stojanović smatra da je izjava Olivera Antića skandalozna.

– To je nedopustivo prekrajanje istorije. Od 1944. godine četnici su se zajedno sa Nemcima i ostalim kvislinškim snagama aktivno borili protiv partizana i kasnije Crvene armije – kaže Stojanovićeva.

Ona dodaje da instrumentalizacija istorije za potrebe dnevne politike nije isključivo fenomen koji je prisutan u našoj zemlji, ali da je kod nas taj proces drastičniji.

– Revizija istorije se godinama sprovodi putem zakona, sudskih odluka, kao i prekrajanjem udžbenika. A sada se na brzinu ponovo kreira sećanje na oslobodioce Beograda – navodi Stojanovićeva. Prema njenim rečima, takav pristup istoriji „može dodatno da sludi ionako sluđen narod“. Kako napominje, ta vrednosna dezorijentacija će u krajnoj liniji dovesti do toga da se izbriše granica između antifašizma i fašizma, odnosno između dobra i zla.

Orden za Putina

Moskva – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić će ruskom predsedniku Vladimiru Putinu tokom posete Beogradu uručiti najviše odlikovanje Srbije, izjavio je ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić. „Predsednika Putina veoma poštuju u Srbiji i veoma je popularan“, rekao je on. Na konstataciju novinara da Putina prethodna vlast nije dočekala „baš toplo“, on je kazao da je u Srbiji „sada nova vlada i nova vlast“. „Polazeći od naših dubokih odnosa svi Srbi i cela Srbija dočekaće Putina bratski i prijateljski“, rekao je Terzić, dodajući da će njegova poseta biti „izuzetno važna“ za srpsko-ruske odnose. Beta

Dačić: Došlo vreme da slavimo naše pobede

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je juče da Srbija očekuje da predstojeća poseta predsednika Rusije Vladimira Putina bude veoma značajan događaj koji ima veze sa obeležavanjem 70. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. „Došlo je krajnje vreme da slavimo naše pobede. Mi smo uglavnom slavili svoje poraze“, istakao je Dačić. Na pitanje da li je neko iz međunarodne zajednice izrazio negodovanje Srbiji zbog posete ruskog predsednika, Dačić je istakao da Beograd „nikoga nije pitao da li treba neko da dođe u posetu Srbiji“. „To je stvar Srbije. Možda na to neko ne gleda blagonaklono, ali to je unutrašnje pitanje Srbije“, istakao je Dačić. „Nemam ništa protiv da na godišnjicu oslobođenja Beograda dođe i američki predsednik Obama, ali da li će da dođe?! Nemam ništa protiv ni da posle 30 godina dođe britanski premijer, ali da li će da dođe?! Nemam ništa protiv, ali za ljubav je potrebno najmanje dvoje“, rekao je šef srpske diplomatije. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari