Vojni sindikat Srbije: Pripadnici vojske glas da daju onima koji obećaju potpisivanje kolektivnog ugovora 1Foto: Print screen RTS1

Ovih dana kada je predizborna kampanja u punom jeku političari ne govore o zaposlenima u vojsci i njihovim potrebama i problemima, a koji su u odnosu na kolege u policiji godinama diskriminisani jer jedini u javnom sektoru nemaju kolektivni ugovor iako od 2015. godine imaju reprezentativni sindikat, saopštio je Vojni sindikat Srbije.

“Zato na predstojećim izborima, preko 30.000 zaposlenih u delatnosti odbrane, u skladu sa pravom korišćenja aktivnog biračkog prava, zajedno sa svojim punoletnim članovima porodica, svoj glas treba da daju onima koji čvrsto obećaju i daju garancije da će sa predstavnicima zaposlenih u delatnosti odbrane potpisati kolektivni ugovor i da će se sa njihovim predstavnicima ubuduće redovno sastajati voditi socijalni dijalog radi unapređenja sveukupnog materijalnog i socijalnog položaja profesionalnih pripadnika vojske kako to nalažu Ustav, od Srbije potvrđeni međunarodni ugovori i zakoni”, stoji u saopštenju.

Kako su istakli, pozivi za potpisivanje kolektivnog ugovora koje je Vojni sindikat upućivao od 2015. godine su bili ignorisani.

“Zakon jasno kaže da su učesnici kolektivnog ugovora dužni da pregovaraju ali svi dosadašnji ministri odbrane nisu mnogo marili za zakon i datu zakletvu kojom su se obavezali na poštovanje Ustava i zakona, dok se vojske i njenih pripadnika sete se samo kada im to treba za podizanje političkog rejtinga i ličnu promociju pri čemu su neke od tih promocija pripadnici vojske platili čak i svojim životima”, naveli su iz sindikata.

Oni su naglasili da bi se posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u delatnosti odbrane, prava profesionalnih pripadnika vojske propisala bi se u većem obimu od onog koji sada uređuje zakon, a propisale bi se prenadležnosti koje zaposleni u ovom trenutku ne ostvaruju, što je za njih i njihove porodice od izuzetne važnosti.

“Svi smo svedoci desetkovanja naše vojske prouzrokovane nebrigom i katastrofalno lošim kadrovskim rukovođenjem što je u deceniji iza nas dovelo do nezapamćenog odliva stručnog i obučenog vojnog kadra koji se meri u broju od preko deset hiljada profesionalaca. Ovaj zabrinjavajući gubitak ljudskog resursa, kakav nismo imali u svim proteklim ratovima može se nadoknaditi samo razumevanjem potreba profesionalaca koji danas rade u vojsci i njihovom savremenom unapređenju prava iz radnog odnosa jer je vojnik ’građanin u uniformi’ koji treba da uživa elementarna ljudska prava i slobode kao i svi drugi građani”, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari