Vojni penzioneri uputili podršku Novici Antiću i pozvali tužilaštvo i sud da prekinu "besmislene postupke" protiv Vojnog sindikata Srbije 1Novica Antić Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Udruženje sindiokata penzionisanih vojnih lica Srbije uputilo je podršku Novici Antiću, Predragu Jevtiću i Vojnom sindikatu Srbije, ocenjujući da se protiv njih vodi polutički progon i vrši pritisak. Pozvali su tužilaštvo i sud da prekinu besmislene postupke i obezbede ustavno pravo sindikalnog organizovanja i delovanja u Vojsci Srbije.

Zaprepašćeni su, kako navode u saopštenju, bahatim i kriminalnim progonom rukovodstva Vojnog sindikata Srbije i njegovog predsednika Novice Antića.

“Najava ministra odbrane u tehničkom mandatu Vlade Republike Srbije da je „sindikat u Vojsci najveća glupost i da ga treba ukinuti“ se sprovodi nazapamćenim pritiscima na njegove članove i progonom predsednika Novice Antića i sekretara Predraga Jevtića. Kao istinski borci za poboljšanje ekonomsko-socijalnog položaja pripadnika Vojske i istinski snažnu Vojsku, Vojni sindikat Srbije je postao nepoželjni svedok svih nazakonitih i kriminalnih aktivnosti u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane”, navodi se u saopštenju vojnih penzionera.

Ocenjuju da je u odsustvu dijaloga koji je zakonska obaveza ministra odbrane, Vojni sindikat Srbije bio prisiljen da u interesu države i svojih članova, posle obraćanja institucijama, o svemu obaveštava javnost jer im je samo to preostalo.

“Pokretanjem sudskog postupka protiv odgovornih u Vojnom sindikatu Srbije zbog nepostojećih krivičnih dela aktuelna vlast vrši politički progon hrabrih i čestitih vojnika i nanosi nemerljivu političku štetu mađunarodnom ugledu Srbije koja u 21. veku ne poštuje slobodu sindikalnog organizovanja. O navodnoj borbi protiv kriminala aktuelne vlasti, vidi se i po tome što je lice koje je proneverilo četiri ljudska života, oružje i vojnu opremu vrednu preko 20 miliona evra u selu Banjska samo svratilo u policijsku stanicu da bi dalo izjavu dok se hapse i zadržavaju u pritvoru, čestiti i hrabri lideri Vojnog sindikata Srbije”, ističe Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije.

Postavljaju pitanje da normalno da, direktor VBA koji je zbog događaja u selu Banjska, u najmanju ruku morao odgovarati pred Odborom za odbranu i bebednost Narodne skupštine Srbije organizuje pritisak i progon rukovodstva i članova Vojnog sindikata Srbije zbog izmišljenih krivičnih dela.

“U isto vreme, u Srbiji, koja je u svetu visoko rangirana po korupciji, nema ni jednog postupka zbog visoke korupcije ili pronevera novca iz budžeta. Uhapšeni su, pušteni iz pritvora odlukom sudije za prethodni postupak da bi, najverovatnije, po političkom nalogu, Novica Antić i Predrag Jevtić ponovo bili uhapšeni zbog navodne pronevere novca prikupljenog od sindikalne članarine a koji je trošen na osnovu odluka njegovih organa, u skladu sa statutom. Srbija nestaje a pravosuđe se češlja”, podvlače u saopštenju.

Dodaju da sindikalnu solidarnost prema Novici Antiću i Predragu Jevtiću zbog gubitka profesionalne službe, ne mogu ugušiti i poništiti sve sile mraka u Srbiji.

“Sindikalno organizovanje je potrebno u Vojsci Srbije i samo ono, na nestranačkoj osnovi, može istinski zastupati interese njenih pripadnika pred poslodavcem, jer su ministri i generali pokazali da to nisu u stanju. Divimo se hrabrosti i istrajnosti članova Vojnog sindikata Srbije u borbi za zakonistost, dostojanstvo i jaku Vojsku Srbije”, poručuju u saopštenju.

Oni su pozvali članove Vojnog sindikata kao istinske patriote nastave borbu za svoje dostojanstvo i jaku Vojsku Srbije.

“Verujemo da će doći vreme polaganja računa za bezakonje i nasilje koje se sprovodi prema Novici Antiću, Predragu Jevtiću, drugim članovima Vojnog sindikata Srbije i Vojsci Srbije u celini”, zaključuju u saopštenju.

Podsetimo, Sudsko veće Višeg suda u Novom Sadu preinačilo je svoju prethodnu odluku da se Novica Antić brani sa slobode, te je zbog toga ponovo uhapšen i određen mu je pritvor do 30 dana , kao i Predragu Jevtiću zbog sumnje da su „prisvojili novac i druge pokretne stvari koje su im poverene u sindikatu, u ukupnom iznosu od 18.352.162 dinara“.

Oni su negirali krivicu. Kako je najavljeno, sutra će advokatski tim predsednika Vojnog sindikata Novice Antića i generalnog sekreta sindikata Predraga Jevrića predati žalbu Višem sudu u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari