Intoniranje himne susedne Hrvatske „Lijepa naša“ postrojenim vojnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pod hrvatskom zastavom, prošlog vikenda u Stocu, još je jedan skandal koji je potresao Oružane snage BiH, izvestili su juče sarajevski mediji.

Skandal je još veći ako se uzme u obzir da tom prilikom nije intonirana himna BiH, a da se od ovog čina ograđuju svi koji bi trebalo da budu odgovorni. Ova ceremonija, održana prošlog vikenda u Stocu prilikom otkrivanja spomenika poginulim vojnicima Hrvatskog vijeća obrane, izazvala je porast međunacionalnih tenzija.

Bošnjački forum mladih iz Stoca saopštio je da je izgradnja spomenika poginulim hrvatskim vojnicima u blizini džamije u Stocu sračunata na ponižavanje većinskog bošnjačkog stanovništva koje naseljava uže gradsko jezgro. Taj forum je ocenio skandaloznim to što su u događaju učestvovali uniformisani pripadnici Oružanih snaga BiH, a, kako se kaže, ovu sramotu su nemo posmatrali visoki funkcioneri BiH i Federacije BiH iz hrvatskog naroda.

Jedinice Hrvatskog vijeća obrane i regularne vojske Republike Hrvatske su tokom 1993. godine zauzeli Stolac, proterali muslimansko stanovništvo i porušili sve džamije na tom prostoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari