Vojvođanske NVO podržale direktorku koja nije htela sveštenika za Svetog Savu u školi 1Foto: J. Patarčić

Nekoliko vojvođanskih nevladinih organizacija pozvalo je danas građane Sečnja i Vojvodine, civilni sektor i opozicione stranke da zaštite i podrže direktorku Osnovne škole „Aleksa Šantić“ iz Sečnja Oliveru Marjanović, koja je izložena neljudskom progonu nakon što je objavila da u školi neće biti verskog obred na dan školske slave Sveti Sava.

U saopštenju tih organizacija navodi se da je „greh“ Olivere Majranović samo u tome što je poštovala Ustavom i zakonima garantovan sekularizam države, kao i civilizacijske norme, odnosno što je „obelodanila da u obrazovnoj ustanovi kojom upravlja – neće biti sprovođen verski obred na dan tzv. školske slave“.

Dodaje se da je posle toga usledio medijski progon, ona je proglašena za neprijatelja društva, izdajnicu, traži se njena smena, na nju nasrću lokalni silnici i nasilnici, dobija pretnje i uvrede, a najavljeni su i protesti desnih ekstremista ispred škole.

„Ukoliko ne uspemo da zaštitimo Oliveru Marjanović, onda nećemo uspeti ni da zaustavimo ovu zemlju da nastavi da ide stranputicom koja je vodi u srednjovekovlje – odnosno da u potpunosti postane verski zatucana država-mafija u kojoj neće biti mesta ni za koga ko nije pognuti sluga državnih i crkvenih vlasti“, navodi se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali VKK Vasa Stajić, Savez antifašista Vojvodine, Vojvođanska politkološka asocijacija, Zelena mreža Vojvodine, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Građanska akcija Pančevo i Centar za održive zajednice.

Kako je u četvrtak javila RTV, zbog odluke direktorke roditelji su pokrenuli peticiju, za jedno poslepodne prikupljeno je 150 potpisa meštana, a jedan od potpisnika je i sam predsednik opštine. Većina roditelja ne želi da se prekine višedecenijska tradicija obeležavanja dana Svetog Save.

Prikupljeni potpisi predati su Školskoj upravi, a o slučaju obavešteno je i Ministarstvo prosvete.

Direktorka škole nije želela pred kamere RTV, ali je poslala dopis u kome je navela da će školska slava biti održana u oba objekta škole, da će biti intonirana himna Svetom Savi, kao i da će se održati priredbe o njegovom životu i delu, a da su nakon toga svi pozvani u lokalnu crkvu na litrugiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari