Vojvođanski klub: Građani da se slobodno izjasne kao Vojvođani na predstojećem popisu stanovništva 1Foto: Grad Kragujevac

Vojvođanski klub poziva građane Vojvodine i sve one koji se tako osećaju da se na nastupajućem popisu stanovništva, u oktobru ove godine, izjasne nadnacionalno, kao Vojvođani.

Vojvodina je, kako kažu u saopštenju, demografski posmatrano, tačka spajanja različitih naroda i etničkih grupa i kao takva, ona je i tačka susreta različitih kultura.

„Proces nastajanja i očuvanja multietničkog nasleđa Vojvodine model je opredeljenja da se samo u negovanju duha tolerancije može opstati i civilizacijski napredovati. U svrhu očuvanja takvih tekovina vreme je da se pređe na sledeći, nadnacionalni nivo, kako bi Vojvodina ostala posebna istorijska i društvena sredina, gde se neguju mir, tolerancija i antifašizam“, kažu dalje iz VK.

Vojvođanski identitet smatraju, danas predstavlja otklon od pogubne nacionalističke politike, on predstavlja politički stav i pravo na slobodu opredeljenja, u multikulturalnoj Vojvodini.

„Identitet Vojvodine je nacionalno pluralan i u istorijskom, i u demografskom, i u političkom smislu. Reč je o pitanju koje ne može i ne sme da bude predmet dnevnopolitičkih prepucavanja, jer zadire u fundamentalna ljudska prava građana Vojvodine. Građani Vojvodine su i ranije izražavali svoju nadnacionalnu pripadnost a u SFRJ je najviše Jugoslovena bilo upravo u Vojvodini“, nastavljaju u saopštenju.

Od Zavoda za statistiku Republike Srbije zahtevaju da se omogući i takva statistička obrada podataka iz koje će se jasno i nedvosmisleno videti koliko se građana Vojvodine izjasnilo kao Vojvođani.

Ali, čak i ako to izostane, dodaju, postoji kategorija “regionalna pripadnost” iz koje će biti jasno da velika većina građana koji su se izjasnili po regionalnoj pripadnosti pripadaju upravo Vojvođanima.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari