Vojvođanski klub: Od ukidanja njenog Ustava, Vojvodina neprestano nazaduje 1Foto: Pokrajinska vlada

Vojvođanski klub podseća javnost da se danas navršilo 50 godina od dana kada je Vojvodina dobila svoj prvi i za sada jedini ustav, koji je srušen aktima političkog i pravnog nasilja srbijanskog režima u periodu od 1988. do 1990. godine.

Vojvođanski klub ističe da do danas Vojvođani nisu dali svoj pristanak ni na jedno od potonjih ustavnih uređenja Republike Srbije.

„Podsećamo da je 28. februara 1974. proglašen Ustav Socijalističke Autonomne Pokrajine Vojvodine kojim je opredeljenje naroda pokrajine, izraženo na Skupštini izaslanika od 31. jula 1945. godine, da se antifašistička Vojvodina konstituiše kao autonomna pokrajina u okviru antifašističke Srbije, jugoslovenske federativne jedinice, doživela svoje pravno i političko upotpunjenje“, kaže se u saopštenju.

Kako dodaju, ustavom iz 1974. godine, Vojvodina je bila definisana kao autonomija u okviru Srbije ali i kao ustavni konstituent jugoslovenske federacije, koja je bila garant njene autonomije.

Na temelju tog Ustava, Vojvodina je uživala punu zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast, što je za rezultat imalo najintenzivniji ekonomski, društveni i kulturni uspon naše pokrajine.

Otkako je ukinuta autonomija, ističu, Vojvodina na svim poljima nazaduje.

„Ni 32 godine od održavanje Mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviji građanima Vojvodine nisu vraćena ustavna prava koja su im nelegalno i protivustavno oduzeta od režima Slobodana Miloševića. Ali, pitanje Vojvodine je 1992. internacionalizovano, a oduzimanje stečenih prava nikada ne zastareva. Vara se režim ako misli da će pokrajina zauvek da ćuti u statusu silom zauzete teritorije“, kažu iz VK.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari