Crkva kod Štranda: Novi Sad u ofanzivi povećanja broja verskih objekata, građani ipak podeljeni, smatraju da hramu nije mesto pored kupališta 1Foto: Shutterstock/Ilegalac

Pored parkinga gradskog kupališta u Novom Sadu planira se izgranja nove crkve kod Štranda, a ova odluka biće pred odbornicima Skupštine grada u utorak 5. marta.

Crkva kod Štranda će biti izgrađena u okviru Predloga odluke o izradi Plana generalne regulacije rekreativnog područja „Štrand-Kabel“, dela grada od nasipa i gradskog kupališta do Fruškogorske ulice, veličine oko dva hektara.

Kako je navedeno u Predlogu, oko novog verskog objekta planiraju se zelene površine.

„Cilj izrade plana je povećanje broja verskih objekata na teritoriji Novog Sada i zelenih površina u svrhu stvaranja što većeg broja zelenih oaza“, stoji u Planu, piše 021.rs.

Kako se navodi dalje, zelena površina u okviru crkve biće koncipirana kao uređena zelena površina sa elementima „divljeg pejzaža“.

Ovo bi, smatraju urbanisti, trebalo da dozvoli veću slobodu kretanja i korišćenja prostora i van staza, a i „sedenje na travi i ispod drveća“.

Gradska uprava za urbanizam i građevinske poslove donela je, po mišljenju Uprave za zaštitu životne sredine, rešenje po kom se studija procene uticaja na životnu sredinu ocenjuje kao nepotrebna.

Ekološki front: Kako izgradnja crkve povećava zelene površine?

Ekološki front Novi Sad je još u novembru postavio pitanje da li Liman dobija crkvu, navodeći da se čeka Skupština grada kako bi se „ozvaničila i najnovija izgradnja u novosadskom priobalju“, poručujući i kako direktoru „Urbanizma“ Dušanu Miladinoviću ponestaje podrške među zaposlenika, posebno među planerima za Liman.

„Pred novosadske odbornike, pre lokalnih izbora, naći će se predlog odluke o izradi PGR-a za ovo područje. Kako kažu, ‘cilj izrade plana je povećanje broja verskih objekata na teritoriji Novog Sada i zelenih površina u svrhu stvaranja što većeg broja zelenih oaza’. Da li su urbanisti pri sebi? Da li mogu da objasne kako izgradnja objekta povećava zelene površine? Da li će Miladinović i za ovaj plan da bude odgovoran?“, navodi se u objavi Ekološkog fronta koju su naslovili sa „Oće moći u kupaćem?“

Zajedno: Nesmotrena odluka, crkvi nije mesto pored zabavnih sadržaja

Kako kažu iz stranke Zajednom, izgovor da će izragnjom crkve uvećati zelene površine i ovakvu odluku, smatraju u najmanju ruku nesmotrenom.

Kako ističu blizina zabavnih sadržaja najposećenijeg kupališta i verskih objekata „deluju kao vrlo neukusna i nelagodna pojava, kako po posetioce Štranda tako i po vernike“.

– Dakle, mi nismo protiv verskih objekata već duboko smatramo da njihova izgradnja znači i pronaći prigodno i umesno mesto za iste. Takođe, na ovom mestu se nalazilo kultno novosadsko mesto „Žuta kuća“, koje je predstavljalo svojevrsni centar građanskog aktivizma, otpora diktaturi i autoritarnosti, i slobodnog umetničkog delovanja, i koje kao takvo mnogi Limanci i Limanke, i drugi, i danas smatraju važnim kulturnim nasleđem našeg grada kom bi trebalo posvetiti bar memorijalnu tablu i o kom bi trebalo podučavati mlađe generacije Novosađanki i Novosađana – saopštavaju iz Zajedno.

Dodaju i da na mestu planiranom za izgradnju se već nalazi zelena površina, prostor za druženje komšija i dečiju igru, zimsko sankanje, te se postavlja veliko pitanje kako će se novim količinama betona tačno uvećati zelene površine našeg grada.

Iz Zajedno smatraju, da je za donošenje bilo kakve odluke neophodna široka javna rasprava.

Bravo: Ovom gradnjom nestaje poslednja zelena površina na Limanu

Građanski pokret Bravo zahteva da se donošenje izmene plana koje se odnosi na lokaciju kod Štranda odloži dok se o njoj ne izjasne stanovnici ovog dela grada i mesna zajednica.

Kako navode, ovim izmenama briše se poslednja zelena površina na Limanu.

„Izmena Plana generalne regulacije rekreativnog područja ‘Štrand-Kabel’ predviđa izgradnju verskog objekata i gradska vlast želi da ovu odluku donese bez bilo kakve konsultacije ili razgovora sa građanima ovog dela grada. Odluke koje se tiču izgleda grada i života u njemu ne smeju se donositi bez prethodne konsultacije sa građanima, posebno ako se radi o javnoj zelenoj površini kojih je u Novom Sadu sve manje“, navodi se u saopštenju GP Bravo.

Kako dodaju, o brisanju zelene površine treba da odlučuju stanovnici Limana i stručnjaci.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari