Vojvođanski klub: Obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika ili ostavka ministra 1Foto: FoNet/Senad Župljanin

Nevladina organizacija Vojvodjanski klub iz Novog Sada zahtevala je danas od ministra zdravlja Zlatibora Lončara da sprovede obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika ili da podnese ostavku na tu funkciju.

„Svako odlaganje donošenja i sprovođenja zakonske odluke o obaveznoj imunizaciji zdravstvenih radnika za direktnu posledicu ima umiranje i teško oboljevanje gradjanki i gradjana Srbije koji su mogli biti spašeni pravovremenom imunizacijom“, naveo je Vojvođanski klub u saopštenju.

Dodali su da zato zahtevaju da ministar zdravlja, uz odobrenje Vlade Srbije, „bez odlaganja i odmah“, donese odluku o obaveznoj imunizaciji svih zdravstvenih radnika.

„Imajući u vidu da Srbija trenutno raspolaže većim brojem vakcina nego što može da ih upotrebi, sva moralna, društvena ali i politička odgovornost za propuštanje sprovodjenja mera obavezne imunizacije zdravstvenih radnika je na ministru zdravlja, Vladi i Predsedniku Republike“, istakao je Vojvođanski klub.

Dodali su da ta odluka mora da bude momentalno doneta, „bez politikantskih izgovora i bez odlaganja, i uprkos teoretičarima zavere i antivakcinašima“ kojih, kako su naveli, nažalost ima i medju lekarima i ostalim zdravstvenim radnicima.

„U suprotnom, zahtevamo od ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara da podnese ostavku ili da ga predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić smeni sa funkcije ministra“, poručio je Vojvođanski klub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari