U prva četiri meseca ove godine saobraćajnoj policiji Ministarstva unutrašnjih poslova prijavljene su 893 đačke ekskurzije i tom prilikom je izvršen pregled 1.366 autobusa za prevoz učenika.

Kod šest autobusa je tokom tehničkog pregleda utvrđena određena neispravnost, dok je tri autobusa isključila saobraćajna policija, koja je neposredno pre početka ekskurzije pregledala autobuse. Alkotestiranjem vozača pre otpočinjanja prevoza đačkih ekskurzija u istom periodu ni kod jednog nije utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu, rečeno je Danasu u Upravi saobraćajne policije MUP-a.

Saobraćajna nesreća u kojoj je u subotu poginula Brankica Stošić, učenica šestog razreda OŠ „Nikodije Stojanović Tatko“ iz Prokuplja, prilikom sudara dva autobusa koja su vozila učenike te škole na ekskurziju, ponovo je otvorila niz pitanja u vezi sa bezbednošću na đačkim putovanjima.

U Ministarstvu prosvete kažu da se prošle godine desio samo jedan saobraćajni incident i to u Italiji gde je autobus koji je prevozio učenike beogradske gimnazije udario u kamion, ali da, na sreću, niko nije povređen.

Pravilnik o organizovanju ekskurzija, koji propisuje stroge kriterijume u vezi sa prevozom učenika, daje dobre rezultate, saglasni su i prosvetna vlast, ali i direktori škola sa kojima smo razgovarali.

Pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje Bogoljub Lazarević objašnjava za Danas da nijedan autobus ne može krenuti na put ukoliko je zapisnik o izvršenom tehničkom pregledu vozila stariji od pet dana.

Prilikom zaključivanja ugovora sa agencijom koja organizuje prevoz, prevoznik je obavezan da, sem tog zapisnika, podnese i tahografske uloške za vozače za prethodna dva dana, na osnovu kojih se vidi kada su oni vozili i kada su se odmarali.

– Direktor škole je dužan da obavesti odeljenje saobraćajne policije u svom mestu o početku putovanja, prevozniku, broju angažovanih autobusa i broju prijavljenih učenika, nastavnog i drugog osoblja koje učestvuje u putovanju. Policija mora najkasnije 48 sati pre putovanja da pregleda svu dokumentaciju koja se odnosi na prevozno sredstvo i vozače. Ukoliko se utvrdi da jedno ili više vozila, koja prevoze učenike, ne zadovoljavaju propisane kriterijume, ne može se krenuti na put, već se mora sačekati da se neispravan autobus zameni – ističe Lazarević. On dodaje da se, prema informacijama koje dobijaju iz škola, nije dogodilo da saobraćajna policija ne izađe na teren i obavi kontrolu.

Prosvetna inspekcija kontroliše da li se direktori škola pridržavaju navedenih pravila i da li je škola ispoštovala proceduru u vezi sa organizacijom ekskurzija, tokom redovnih pregleda koji se vrše najmanje jednom godišnje, kao i u mesecima kada se izvodi najveći broj đačkih putovanja – u septembru i oktobru, aprilu i junu.

Na pitanje da li je moguće da prosvetni inspektori obiđu oko 1.750 škola u Srbiji, Lazarević navodi da na opštinskom i gradskom nivou ima dovoljno inspektora, a da u mestima gde ih nema, taj posao obavlja republička inspekcija.

– Ako bilo ko iz bilo kojih razloga sumnja da je bezbednost dece ugrožena ili da nešto nije urađeno kako je predviđeno porcedurom dužan je da to prijavi prosvetnoj inspekciji ili saobraćajnoj policiji, ako je u pitanju prevoz. Kada je reč o bezbednosti, prosvetna inspekcija postupa po svakoj prijavi, bila ona potpisana ili anonimna – upozorava Lazarević.

U agenciji Argus Turs kažu da u poslednje dve godine najveći broj škola u oglasu za prikupljanje ponuda za ekskurziju zahteva da autobusi ne budu stariji od pet godina.

– Vodimo računa da ispunimo to što škole traže. Za prevoz učenika koristimo naše autobuse koji su novi, proizvedeni prošle godine, a u slučaju da je potreban veći broj vozila sarađujemo sa „Lastom“. Posle svake vožnje obavezno vršimo tehnički pregled, a sem toga i škole traže da dostavimo zapisnik o izvršenom tehničkom pregledu. Naši vozači su pouzdani i iskusni – rekao je za Danas Aleksandar Vučković, iz agencije Argus Turs.

Ivanka Kovačević, direktorka Sedme beogradske gimnazije, kaže da dosad nisu imali problema sa prevozom, jer učenike na ekskurziju voze novi autobusi. Samo jednom se, kako kaže, desilo da se pokvarila pumpa na autobusu, ali je problem rešen za 30 minuta, jer je vozilo bilo pod garancijom. Ona dodaje da neposredno pred polazak na putovanje vozači obavezno urade alko test. Na pitanje ko kontroliše vozače tokom odmora i da li se može dogoditi da konzumiraju alkohol u pauzama putovanja, direktorka kaže da „vozači sede za istim stolom sa nastavnicima i predstavnicima agencije, tako da se ne može desiti da popiju bilo šta osim bezalkoholnog pića“.

Probleme prave uglavnom đaci

Pomoćnik ministra prosvete Bogoljub Lazarević kaže da najveći broj problema na ekskurzijama izazivaju učenici.

– To je deo koji se odnosi na rad stručnog vođe puta i pratilaca grupa, jer su oni prema pravilniku odgovorni za ponašanje učenika. Pravilnik je predvideo da sve aktivnosti tokom dana budu završene do 24 časa. Većina problema nastaje nakon tog vremena, jer se učenici zadržavaju u diskotekama, a često se događa da prekršaje čine u alkoholisanom stanju – ističe Lazarević.

Prošle godine 17 vozača pod uticajem alkohola

Od 15.869 autobusa, koji su prošle godine prevozili decu na ekskurzije, a koje je pregledala saobraćajna policija, kod 25 autobusa je na liniji tehničkog pregleda utvrđena tehnička neispravnost. Na pregledu neposredno pre početka putovanja, saobraćajna policija je zbog tehničke neispravnosti isključila 36 autobusa, dok je alkotestom kod 17 vozača utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu. Redovnom kontrolom učesnika u saobraćaju u toku 2008. otkriveno je 14 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom alkohola, navode u Upravi saobraćajne policije MUP-a.

Dan žalosti u Prokuplju

Zbog smrti Brankice Stošić (13), u Prokuplju je danas dan žalosti. Devojčica će danas biti sahranjena na groblju u selu Reljinac kod Prokuplja. Zdravstveno stanje učenice Sare Jekić, koja je u saobraćajnoj nesreći zadobila teške povrede opasne po život, stabilno je, oseća se sve bolje i prebačena je sa intenzivne nege na stacionarno lečenje, saopšteno je juče na Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra u Nišu. U ovoj zdravstvenoj ustanovi nalazi se još pet učenika i jedna nastavnica, svi oni su stabilni i oporavljaju se. Iz KC juče pre podne pušteno je na kućno lečenje troje povređenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari