„Putevi Srbije“ apeluju na učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni prilikom vožnje

Ostavite komentar


  1. Kakav sneg i led, zar ne rekoše vajni stručnjaci još 2007. da sneg svet neće videti posle 2013. Pa onda 2011. rekoše ti isti da neće biti snega do 2018. A ja čitam Japan, sever Italije, Španija prekriveni snegom. A Greenland, dobio 27gigatona leđa u roku od dve nedelje.. Ništa što rekoše se nije obistinilo, jer ne računaju solarnu aktivnost kao faktor uticaja na klimu Zemlje. Interesantno, s obzirom na to da 99,86% mase sunčevog sistema otpada na samo Sunce.

    1. Ne, rekli su da ce sneg padati tamo gde nigde ili retko pada a na ostalim mestima totalno nepredvidivo. Narocito kolebanja temperaturnih promena kad i gde im vreme nije. Sve sto su rekli od 1971-ve do danas je tacno osim sto se svakih deset, a sad svakih pet godina desava brze nego sto je predvidjeno (za 2-4 puta). Mi, ovde u New York State, korigujemo zvanicne liste biljnih bolesti, stetocina i korova koji su se ustalili u poslednjih dvadesetak godina a koji nikad pre toga nisu bili problem u poljoprivrednoj proizvodnji jer nisu mogli da se odrze u prirodi. Da, i mi imamo snezne oluje, narocito ovde oko Buffalo-a, NY, ali sve su to treptaji oka u odnosu na trend kretanja promena koji je toliko ustaljen da ga zivot naseljava novim vrstama.

      1. Ne, to se zove solarni ciklus. Mi smo sada u fazi solarnog minimuma. CO2 nema nikakve veze sa tzv klimatskim promenama. Jel se zna koji je udeo CO2 u vazduhu? A koji je udeo CO2 koji ljudi stvaraju u tom malenom udelu CO2? Knjige treba da se čitaju, ne portali koji vuku informacije iz dva centra u svetu.

      2. Isto je i kod nas. Leta su postala vlažna i vruća, čak i na jugu Srbije gde kiša leti retko pada. Domaća paprika sa njive maltene više ne može da se uzgaja. Na pijaci ove godine ne možeš da nađeš sušenu papriku nizaru ni za lek. Sa druge strane bezukusnih hibrida iz plastenika ima kolko hoćeš.

    2. Od neznanja je opasnije samo poluznanje. Ti si predstavnik takvih. Zašto su recimo snežne oblasti kao što su Alpi zadnjih godina pretrpele teške padavine vlažnog snega koje su izlomile drveće, dalekovode i krovove. Baš zbog otopljavanja. Prosečna dnevna zimska planinska temperatura se popela sa minus 3 na nula stepeni. Na minus tri pada sitan suv sneg a na nula krupan i vlažan. Takvi kao ti će možda progledati tek kad neke reke presuše, neke poplave cele regione, okeani nabujaju a zemlja se pretvori u pesak. I tad će verovatno reći da je to zbog sunčevog ciklusa.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Miloš Timotijević, glumac

Čitajte Danas, mislite svojom glavom.