Vranjanci zovu učenike Filološke gimnazije da dođu u grad "nepismenog" pisca Nečiste krvi 1Foto: V. Ristić

Građani Vranja, sagovornici Danasa, uputili su javni poziv direktoru, profesorima i učenicima Filološke gimnazije iz Beograda da dođu u grad pisca Borisava Stankovića i na licu mesta se uvere u „nepismenost i loše vladanje padežima“.

Ogorčenje u Vranju ne prestaje nakon što su učenici Filološke gimnazije iz Beograda postavili na društvenim mrežama, a potom i povukli uvredljiv diskriminatorski plakat za promociju digitalnog bukvara.

– Pozivamo đake koji su na ovaj način uvredili gradjsne i prosvetne radnike, a po najviše pisce poput Borisava Stankovića, Stevana Sremca i sve autore koji pišu na dijalektu da dodju u Vranje i prepoznaju dubinu jezika – zajednički je stav prosvetnih radnika, ali i drugih ljudi iz oblasti kulture od Pirota do Štrbca na Kosovu i Metohiji.

Diskriminatorski postupak, koji kako se u Vranju priča poslednjih dana, zaslužuje i osudu „ministra prosvete, ministarke kulture“, kao i sankcije prema „licima iz obrazovne institucije koji su dozvolili objavljivanje uvredljivog sadržaja“.

To su za Danas stavovi i novinarke i urednice Regionalne novinske agencije Jugpress Ljiljane Stojanović koja smatra da je „sve vrlo skandalozno i ponižavajuće prema javnosti, ali i piscima sa juga Srbije koji pišu na dijalektu i koji su dobijali nagrade poput književnika Miroslava Cere Mihailovića iz Vranja“.

Bibliotekar u JU Biblioteka Borisav Stanković, pisac privržen dubinskom tumačenju jezika Goran Arsić navodi da se u ovom slučaju radi o „bahatosti i nadmenosti“ koja odavno traje „i tu je reč o neviđenoj iskompleksiranosti u odnosu na Zapad, sa kojeg se sve orgazmički prihvata i imitira, uglavnom loše i razorno, u odnosu na sve što je u drugim gradovima i krajevima Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari