Vranje i Bujanovac na mapi provere kvaliteta vazduha koji udišu građani 1Foto: V. Ristić

Do sada Grad Vranje je bio jedina opština u Srbiji u kojoj se nije merio kvalitet vazduha, a to će se od sada činiti na deset lokacija, navodi se u saopštenju Ekološko planinarskog udruženja „BŠ Prirodno“ iz Vranja, koje radi zajednički sa UG „Eko Surdulica“.

U Vranju će se od sledeće nedelje meriti kvalit vazduha na deset lokacija i dve u Bujanovcu, a preko aplikacije- klimerko.

– Jedan klimerko je već instaliran i meri zagađenost vazduha a ostali uređaji biće instalirani širom grada u toku sledeće nedelje. Podatke o zagađenosti vazduha građani mogu da vide na sajtu klimerko.org. Klimerko meri koncentraciju PM čestica u vazduhu i to PM 10, PM 2,5 i PM 1, temperaturu, vlažnost vazduha i vazdušni pritisak – kaže za Danas Dragan Antić, iz vranjskog ekološkog udruženja „BŠ Prirodno“.

U saopštenju dostavljenom dopisništvu Danasa ovo udruženje navodi da „prvi rezultati uređaja koji je postavljen u ulici Ivana Kosančića pokazuju konstantnu koncentraciju PM čestica iznad 50 μg/m³ što je vrlo zabrinjavajuće“.

U saopštenju se zaključuje to da „kakav vazduh dišu Vranjanci tačnije ćemo znati kada budu instalirani i ostali uređaji tokom naredne nedelje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari