Gušenje u prisustvu vlasti: Valjevo svetski rekorder po zagađenosti vazduha 1Foto Dragan Krunić portal Objektiva.rs

 

Prvog dana prošle sedmice merni uređaji su registrovali koncentracije čestica prašine višestruko iznad dozvoljenih vrednosti, što je Valjevo svrstalo u najzagađeniji grad u svetu, po podacima sajta Ekstremna ekologija.

Vazduh u Valjevu je protekle nedelje ocenjen indeksom u kategorijama „loš”, „veoma loš” i „izuzetno loš”, navodi u nedeljnom izveštaju udruženje građana Lokalni odgovor, koje je preneo Portal Kolubarske.rs.

U prošli ponedeljak se po prvi put oglasio saopštenjem Zavod za javno zdravlje u Valjevu, upozoravajući na opasnost od zagađenog vazduha, pišu Kolubarske.

Od početka godine do 22. januara u vazduhu u Valjevu je zabeleženo 15 dana prekoračenja dnevnih graničnih vrednosti suspendovanih PM10 čestica- iznad 50 mikrograma po metru kubnom, naveo je ovaj valjevski portal.

– Valjevo ovih dana prednjači u nezavidnom takmičenju po zagađenosti vazduha sa još nekoliko varoši kao što su Novi Pazar, Kosjerić, Čačak, Šabac i Beograd. Uznemirujući podaci o kretanju koncentracija zagađujućih materija u vazduhu se svakog dana i svakog časa mogu očitati na sajtu Ekstremna ekologija. Valjevo i pomenuti gradovi su na putu da uskoro, možda polovinom februara ispune godišnju kvotu od 35 dana koliko je Zakonom o zaštiti vazduha dopušteno da čestice prašine PM10 prekorače dnevnu graničnu vrednost od 50 mikrograma po metru kubnom, kaže za Danas Vladimir Pantić, aktivista udruženja Lokalni odgovor.

Gušenje u prisustvu vlasti: Valjevo svetski rekorder po zagađenosti vazduha 2
Rekord u zagađenosti vazduha oboren baš na Badnji dan Foto: Branko Ivković

I, on podseća na žalost na činjenicu da su poslednjih desetak dana Valjevci imali priliku da budu „neslavni svetski rekorderi”, po udisanju visokih koncentracija zagađujućih materija u vazduhu, pre svega suspendovanih PM10 i PM2,5 čestica.

– Nakon relativno čistog vazduha koji je registrovan poslednjih meseci prošle godine usled relativno visokih temperatura, prvi dani 2024. godine su podsetile da od „lepe reči” nema ništa. Prvo upozorenje se desilo na Badnji dan, 6. januara kada su merni uređaji državne Agencije za zaštitu životne sredine registrovali enormne koncentracije opasne prašine baš u trenucima kada su na gradskim ulicama boravili Valjevci sa decom i porodicama, okupljeni oko božićnih rituala. Tog dana, na Badnje veče, u 20 časova dostignuta je i rekordna satna koncentracija za celu grejnu sezonu od 280,16 µg/m3 za suspendovane PM10 i 209,24 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice. Niko od nadležnih nije obaveštavao javnost o opasnosti koja preti, navodi ovaj naš sagovornik.

„Crnji” i od Nju Delhija

Zagađenje je raslo iz dana u dan, da bi vrhunac dostiglo u ponedeljak, 15. januara.

– Tada su izmerene koncentracije u 17 sati bile gotovo 400 µg/m3 za čestice prašine, što je Valjevo svrstalo u najzagađeniji grad u svetu, čak ispred zagađenosti koju je tada imao indijski Nju Delhi, po podacima Ekstremne ekologije. Svetski rekord se ponovio i pre tri dana, u utorak, 23. januara, podseća Pantić.

Zbog toga se oglasio saopštenjem Zavod za javno zdravlje u Valjevu, upozoravajući na opasnost od zagađenog vazduha.

– U saopštenju Zavoda se navodi da u periodu kada je povećano zagađenje građani ne izlaze napolje ukoliko ne moraju, da smanje fizičku aktivnost na otvorenom, da nose zaštitne maske po mogućstvu sa HEPA filterom, te da preporuke posebno važe za decu, trudnice i osobe sa hroničnim bolestima, ističe naš sagovornik.

Zbog razmera zagađenja, kako on kaže, direktorka ove javnozdravstvene ustanove, dr Marija Gavrilović je gostovala na lokalnoj televiziji, objašnjavajući opasnost od aerozagađenja.

– Ona je istakla da je broj bolesti uzrokovanih aerozagađenjem u Valjevu veći od republičkog proseka. Odgovarajući na javnu kritiku da građani nisu dovoljno informisani o aerozagađenju, dr Gavrilović je navela da je Zavod zdravstvena ustanova, te da redovno predlaže mere za smanjenje aerozagađenja lokalnoj samoupravi, prenosi nam Vladimir Pantić.

Gušenje u prisustvu vlasti: Valjevo svetski rekorder po zagađenosti vazduha 3
Dijagram – Prekoračenje dnevni graničnih vrednosti tokom 2023. godine, uporedni prikaz merenja Zavod za javno zdravlje Valjevo i Agencija za zaštitu životne sredine

Kako on podseća javnost direktorka Gavrilović se pojavila i u spotu koji je objavljen na sajtu Ministarstva za zaštitu životne sredine u novembru prošle godine, tokom izborne kampanje, zajedno sa gradonačelnikom Valjeva Lazarom Gojkovićem. Dok se prvi čovek Valjeva zahvaljivao ministarstvu na podršci u „rešavanju” problema aerozagađenja, direktorka Gavrilović je rekla da Zavod za javno zdravlje svakodnevno vrši merenja zagađujućih materija u vazduhu.

– Primećuje se taj pozitivni trend. Smanjenje zagađenosti, parametara koje merimo, izjavila je tada dr Marija Gavrilović u ovom ekološkom spotu, navodi Pantić.

On podseća i da Zavod za javno zdravlje u Valjevu na osnovu ugovora sa Gradskom upravom prati kvalitet vazduha u Valjevu.

– Izveštaji o monitoringu kvaliteta vazduha u Valjevu se za svaki mesec mogu pronaći na zvaničnoj prezentaciji Grada Valjeva. Međutim, javnost u Valjevu nije upoznata sa nalazima ovih izveštaja do kojih i nije lako doći jer su zatureni u složenom meniju zvaničnog gradskoj sajta. Šta piše u tim izveštajima? Izveštaji ove institucije koji pripadaju lokalnoj mernoj mreži za monitoring kvaliteta vazduha govore da je vazduh mnogo zagađeniji nego što to registruju uređaji Agencije za zaštitu životne sredine. To zato što Zavod za javno zdravlje primenjuje metod merenja koji je pouzdaniji i zato što se merni uređaji nalaze u dvorištu ove ustanove, pored najprometnije saobraćajnice u Valjevu i u najgušće naseljenom delu Valjeva, pored „duplih traka” u Bulevaru vladike Nikolaja, smatra on.

Prošle godine 149 dana „prekoračenja” propisanog

Zvanično državno merenje, koje on navodi, „kaže” da je tokom prošle godine u Valjevu zabeleženo ukupno 118 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti za suspendovane PM10 čestice, što predstavlja trostruko prekoračenje propisanog zakonskog limita.

– Merenje zagađenosti koje obavlja Zavod za javno zdravlje u Valjevu pokazuje da se prekoračenje dnevne granične vrednosti tokom prošle godine desilo 149 puta, što je 4,2 puta veće prekoračenje od propisanog. I dok državni monitoring beleži prekomernu zagađenost u Valjevu “samo” tokom grejne sezone, uređaji Zavoda za javno zdravlje registruju povećanje koncentracija zagađujućih materija svakog meseca, ističe Pantić.

Gušenje u prisustvu vlasti: Valjevo svetski rekorder po zagađenosti vazduha 4
Čist vazduh i zdravlje ljudi, po njegovom mišljenju, su prvorazredna politička pitanja – Vladimir Pantić Lokalni odgovor Foto: Z. S. M.

Valjevski odbornici su u novembru prošle godine doneli odluku da od 1. decembra građani mogu podnositi zahteve i biti besplatno priključeni na sistem daljinskog grejanja.

– Povodom toga udruženje Lokalni odgovor koje je predložilo Skupštini takvu odluku, zatražilo je od Gradske uprave i preduzeća Toplana informaciju koliko je zahteva građana primljeno za prvih mesec dana važenja odluke i šta su nadležni preduzeli da bi se odluka odbornika sprovela u život? Odgovor je stigao iz Gradske kuće, da ne poseduju takvu informaciju, te da se udruženje obrati Toplani koja je nadležna za sprovođenje odluke. Do današnjeg dana Toplana nije saopštila koliko je primila zahteva građana za priključenje na daljinski sistem grejanja, kaže on.

Čist vazduh i zdravlje ljudi, po njegovom mišljenju, su prvorazredna politička pitanja.

– Politika je ta koja utiče na postavljanje prioriteta i raspored javnog budžeta. U ovom trenutku kvalitet vazduha, životi i zdravlje ljudi nisu na prvom mestu lokalnih vlasti i lokalne politike. Grad Valjevo nije tokom 2023. godine usvojio Plan kvaliteta vazduha koji bi utvrdio izvore zagađenja vazduha, procenio količinu emisija i predvideo mere za smanjenje zagađenja vazduha koje bi osigurale dostizanje ciljanih vrednosti zagađujućih materija propisanih zakonom. Godinu dana nakon izveštaja i upozorenja Zaštitnika građana da su gradonačelnik i nadležne službe povredili građanima Valjeva pravo na zdravu životnu sredinu, nije usvojen pomenuti strateški dokument, ni kratkoročni akcioni planovi, niti su primenjene mere kojima bi se značajno smanjilo zagađenje vazduha i zaštitilo zdravlje ljudi, zaključuje Vladimir Pantić.

Stav udruženja Lokalni odgovor je da „Valjevci treba da se oslobode vlasti i politike koja ne donosi očekivane rezultate”.

Ako ne pre, onda na proleće kada se održavaju redovni lokalni izbori u Valjevu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari