"Vazduh je čist, osim ako je zagađen": Valjevci se guše već drugu deceniju 1Foto: Lokalni odgovor

 

Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) objavila je izveštaj o kvalitetu vazduha u Srbiji za 2022. godinu. U njemu je ukupno 21 grad u Srbiji, uključujući Beograd, Novi Sad i Niš, ocenjen kao prekomerno zagađen.

Jedan od (nažalost) rekordera u zagađenju je Valjevo. U Valjevu je 2022. na mernoj stanici kod Zavoda za javno zdravlje tokom rekordnih 178 dana zabeleženo prekomerno zagađenje česticama PM 10, odnosno u proseku skoro svakog drugog dana, piše Klima101.

– Miholjsko leto odložilo početak zagušljive grejne sezone u Valjevu. Sa zebnjom očekujemo predstojeće zimske dane, kada se grad u kotlini pretvara u pakao za zemlji. Nedelje koje dolaze, stotine dana kada ne može i ne sme da se diše, kada pogled zamućuje prašina pomešana sa maglom. I tako nakon prve, Valjevo beleži početak druge decenije zagađenosti, otkako se zvanično meri kvalitet vazduha, kaže za Danas Vladimir Pantić, iz ekološkog udruženja Lokalni odgovor.

On sarkastično zaključuje – vazduh je čist, osim ako je zagađen.

– Državna Agencija za zaštitu životne sredine nedavno je objavila godišnji izveštaj za 2022. godinu o kvalitetu vazduha. Tvrde da je u Srbiji vazduh čist osim u gradovima u kojima je zagađen. Izveštaj beleži da je vazduh u Valjevu u prošloj godini prednjačio po zagađenosti, kada je reč o česticama prašine prečnika 10 mikrona (PM10). Sa čitavih 178 dana prekomernih koncentracija u odnosu na 35 dana koliko je dozvoljeno zakonom. Sa godišnjim prosekom koncentracije ovih čestica (PM10) od 67 mikrograma po metru kubnom u odnosu na propisanu graničnu vrednost od 40 mikrograma, navodi naš sagovornik.

Po njegovom mišljenju za ovu situaciju – plana nema pa nema.

– Za to vreme merni instrumenti valjevskog Zavoda za javno zdravlje su u poslednjoj nedelji oktobra registrovali „jubilarni”, stoti dan u 2023. godini kako građani udišu vazduh zagađen suspendovanim PM10 česticama prašine. Uprkos tome, Lazaru Gojkoviću, gradonačelniku Valjeva kome uskoro ističe četvorogodišnji mandat nije pošlo za rukom da organizuje izradu i usvajanje Plana kvaliteta vazduha, što mu je bila zakonska obaveza. To je i preduslov za sprovođenje mera za smanjenje zagađenja vazduha i zaštitu zdravlja stanovništva, podseća Pantić.

Nacrt dokumenta na čiji kvalitet je pre više od godinu dana na javnoj raspravi upućen veliki broj primedbi od strane valjevskih ekoloških organizacija, „još se krčka” u Ministarstvu za zaštitu životne sredine, čekajući saglasnost.

– Gde je gas? Gradonačelnik tvrdi da gasovod samo što nije stigao, eto ga u selu Lukavac, nedaleko od Valjeva na putu za Beograd. Sa nadležnim ministarstvima vredno radi na unapređenju energetske efikasnosti objekata u Valjevu. Tako je nedavno u gradu na Kolubari zabeležen presedan da je odlukom nadležne gradske Komisije stopiran konkurs za prijavu građana za korišćenje subvencija za unapređenje energetske efikasnosti koji je trajao samo tri dana. Toliko je trebalo, kako je javno saopšteno, da se potroši sav predviđeni novac, budući da je ponuda, razgrabljena, kako reče gradonačelnik, ističe on.

Po njegovim rečima, „neki izvori tvrde” da su prijave stizale nadležnoj Komisiji i pre objavljivanja konkursa u lokalnim glasilima.

– Komisija je, izgleda, ceo posao pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike u okviru projekta „Čista energija” obavila nevaljano, zaključuje Vladimir Pantić.

Zagađenje veće, ekološki budžet manji, rezigniran je on.

– Prvih dana novembra lokalne vlasti u Valjevu su objavile nacrt Odluke o budžetu za 2024. godinu i pozvale na javnu raspravu koja će biti održana u nedelju 12. novembra u Gradskoj kući, ujutro u 10 sati. Gradsko veće je predvidelo da samo jedan odsto od ukupno 5,6 milijardi dinara planiranih rashoda budžeta za narednu godinu otpadne na budžetski program za zaštitu životne sredine. To je duplo manje od plana za ovogodišnji budžet Valjeva koji je iznosio skoro 3 posto ukupnih rashoda, odnosno 142,5 miliona dinara. Ministarstvo finansija, inače, preporučuje opštinama da budžetski programi ne budu manji od 5 posto ukupnih sredstava, kaže Pantić.

"Vazduh je čist, osim ako je zagađen": Valjevci se guše već drugu deceniju 2
Sa zebnjom očekujemo predstojeće zimske dane – Vladimir Pantić, Lokalni odgovor Foto: Z. S. M.

Aero alarm i dalje radi, napominje sagovornik Danasa i „ovu činjenicu”.

– Udruženje Lokalni odgovor uz podršku Beogradske otvorene škole i pod pokroviteljstvom Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), u okviru petogodišnjeg programa „Zajedno za životnu sredinu” planira da učestvuje u javnoj raspravi o budžetu. Zajedno sa drugim udruženjima i aktivistima tražimo veće investiranje javnog budžeta u zaštitu životne sredine, posebno zaštitu vazduha, kaže za kraj Vladimir Pantić.

Takođe, aktivisti Lokalnog odgovora planiraju i ove godine da obaveštavaju javnost, medije i škole o kretanju aerozagađenja iz dana u dan, kako bi Valjevci mogli da zaštite svoje zdravlje.

Ali istraživaće i pravnu odgovornost nadležnih jer još nije usvojen Plan kvaliteta vazduha, kao i što se ne primenjuju mere za smanjenje zagađenja vazduha u Valjevu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari