Vranjski Odbor za ljudska prava u kampanji "Jedna milijarda ustaje" 1Bujanovac: Foto: Odbor za ljudska prava

U okviru pripreme za obeležavanje globalne kampanje “Jedna milijarda ustaje”, SOS Kutak za devojke Vranje, danas je održao radionicu o rodno zasnovanom nasilju u partnerskim odnosima u sali Doma kulture u Bujanovcu za učenice prve, druge i treće godine srednje škole “Sveti Sava” u Bujanovcu.

Ovo je jedna od nekoliko planiranih radionica za devojčice kao i Čajanke, ulične akcije koje tim Odbora za ljudska prava Vranje planira u februaru 2022. u ovoj opštini.

Devojčice uzrasta od 13 do 18 godina, grupa od 14 devojčica, imale su priliku da se upoznaju sa vrstama nasilja u partnerskim I porodičnim odnosima i da saznaju od vršnjakinja iz Vranja kako da prepoznaju nasilje i da se zaštite.

– Radionica i tema je probudila emocije kod devojcica, aktivno je bio razgovor tokom tematskih delova radionice. A, po završetku, nekoliko devojčica su nastavile razgovor sa vršnjačkim edukatorkama i dogovorile dalji kontakt i podršku – objašnjavju iz Odbora za ljudska prava u Vranju.

I ova radionica je potvrdila da je rodno zasnovano nasilje nad devojčicama u partnerskim odnosima, kao i nasilje u porodici, u velikom obimu prisutno kod ženske i muške populacije u Bujanovcu, u svim nacionalnim zajednicama.

Svaka učesnica radionice je prepoznala ovaj društveni problem i u svojoj okolini prepoznaje da je pristuno nasilje kod mnogih devojaka i porodica.

U ovoj, kao i ostalim aktivnostima u februaru, timu Odbora za ljudska prava Vranje, priuključile su se dve devojke-volonterke albanske zajednice, u okviru Programa volontiranja Amplifying Local Voices for Equitable Development (ALVED) koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovode Peaceful Change initiative i People in Need u partnerstvu sa Građanskim Inicijativama.

Odbor za ljudska prava Vranje je 2019. god. osvojila svetku nagradu “Sa i za devojke“ i Program SOS Kutak za devojke Vranje je proglasen najboljim Programom za devojčice uzrastsa 13 do 18 godina na svetu, u Evropi i srednjoj Aziji 2020.godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari