Vranjski Zavetnici: Patološka mržnja i želja da se uništi kulturno i versko blago 1Foto: Dušan Pešić

Srpska stranka Zavetnici (SSZ) je zgrožena vandalskim činom oštećenja ikonostasa i dvadeset ikona u Sabornom hramu Svete Trojice u Vranju od strane nepoznatog počinioca ili više njih, navodi se u saopštenju Gradskog odbora SSZ.

U svemu, navode iz SSZ, „plaši poruka“ koja se na ovaj način šalje pravoslavnim vernicima i sveštenstvu Eparhije vranjske, „da negde pored nas, u komšiluku, žive spodobe kojima ništa nije sveto i koje su nasrnule na naše svetinje, a sutra možda i na nas“.

„Kolika patološka mržnja može biti da se ovo kulturno i versko blago na ovakav bestijalan način oskrnavi, ošteti i uništi? Stoga zahtevamo od nadležnih organa, posebno od Osnovnog javnog tužilaštva (OJT) u Vranju, da najhitnije, uz pomoć Policijske uprave, identifikuje, uhapsi i procesuira počinioca ili više njih, i zatraži od Osnovnog suda u Vranju najstrože kažnjavanje, jer je ovaj bezumni čin izazvao ogromno uznemirenje svih građana u vranjskom okrugu, a posebno pravoslavnih vernika“, saopštila je SSZ.

Podsetimo, za sada nepoznati počinioci u četvrtak, 2. juna, oštetili su 20 ikona i centralni ikonostas, a OJT je pokrenulo „istragu po službenoj dužnosti, jer se radi o izuzetno vrednim umetničkim delima“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari