Vratile se rode: Osnovci postali zaštitnici 34 para na teritoriji Niša 1Foto: Lokalna fondacija Niš/ Publikacija Rode u Nišu

Lazar i Lenka ili Dodo i Astra, neki su od 34 para belih roda koji su se prošle godine gnezdili u Nišu, a od ove dobili đake kao svoje zaštitnike.

Zaštitnici 12 osnovnih škola i 12 isturenih odeljenja sa teritorije Niša su za početak kumovali svakom gnezdećem paru i za njih izradili table sa imenima. Narednih godina će ih, svakog proleća, dočekivati po povratku iz Afrike, a potom brinuti o njima, podmlatku i gnezdima.

“Krupna bela ptica velikih crnih krila, kljun koji se crveni, vitke duge nožice – svi odmah i lako prepoznamo belu rodu. Oduvek joj se radujemo kao znaku proleća i novog života. Ona se zauzvrat gnezdi na krovovima naših kuća”, objašnjavaju u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica, koje je osmislilo ovakvu brigu o rodama, i Lokalnoj fondaciji Niš, koja je ideju podržala, a pritom postala i zaštitnik jednog para.

U ovom Društvu i Lokalnoj fondaciji kažu da se u toku reke Južne Morave gotovo svako selo može pohvaliti sa bar po jednim gnezdom belih roda.

Time se može pohvaliti i Niš, gde gnezdeći parovi roda nisu pravilno raspoređeni, te je više od polovine na teritoriji gradske opštine Palilula. Čak 15 parova svilo je svoja gnezda na krovovima, drveću i banderama u selu Donje Međurovo, na teritoriji te opštine.

“Donje Međurovo je jedinstveno po broju parova belih roda i zaslužuje da postane ‘Niško selo roda’“, kažu organizatori ove akcije.

Vratile se rode: Osnovci postali zaštitnici 34 para na teritoriji Niša 2
Foto: Lokalna fondacija Niš

Na zidu Osnovne škole “Desanka Maksimović” u tom selu je u čast ovih lepih i sve ređih ptica oslikan mural. Autor murala je Nenad Stojkov.

„Rad na zaštiti belih roda u Nišu je daleko od gotovog. Potrebno je obezbediti bar 15 gnezda koja se nalaze na električnim stubovima i trafoima, kako bi se omogućilo gnežđenje parovima bez njihovog stradanja“, rekli su u Društvu.

Oni su kazali da su bele rode u mnogim evropskim državama danas dosta proređena vrsta, a da ih u nekim njihovim prirodnim staništima nažalost više uopšte nema.

Ipak, populacija roda koje se gnezde u Srbiji je prilično stabilna i broji od 1.200 do 1.400 parova, kažu u Društvu.

 

Podrška za kreativnost

Đaci- zaštitinici roda su jedna od 14 inicijativa koje su dobile podršku Lokalne fondacije Niš na prošlogodišnjem konkursu

Fondacija je na tri dosadašnja konkursa podržala ukupno 29 ideja.

Ovogodišnji konkurs je otvoren do 20. marta, a za kreativne ideje formalnih i neformalnih grupa obezbeđena je finansijska podrška od 6000 evra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari