Italijan Nutrikato Fjorentino krajem minulog veka zakupio je pogon pirotskog Prvog maja i osnovao firmu Manufaktura Evropa gde je otpočeo proizvodnju jakni i kaputa. Kasnije je na prostoru od jednog hektara sagradio modernu fabriku u kojoj je zaposleno osamdesetak radnika koji mesečno sašiju 3.500 komada teške konfekcije.

Nutrikato Fjorentino najpre je započeo razvoj svoje fabrike u Nišu, gde je sarađivao sa Niškom modnom konfekcijom jer je bio uključen u poslove za izvoz. U Vlasotince je odlučio da se preseli 1994. godine i tu je veoma toplo prihvaćen.

– Žao mi je, jer trenutno kupci iz Srbije ne mogu da kupuju naše proizvode, ali će se, verujem, to stanje promeniti. Kompletnu proizvodnju izvozimo za Italiju, a kasnije za zemlje Evropske unije – kaže Fjorentino.

Ovaj preduzimljivi Italijan, koji je kupio prelepu kuću u centru Vlasotinca, gde živi sa porodicom, kaže da ga najviše muče administrativne začkoljice koje treba što pre otklanjati. Sa druge strane, kaže on, radnici na jugu Srbije veoma su vredni, pa je zadovoljan njihovim učinkom.

-Vlasotince ima priliku da se razvija, jer su ovde počeli da ulažu mnogi ljudi iz inostranstva, a šansa su turistička privreda i vinogradarstvo – kaže Nutriko Fjorentino, vlasnik jednog od najlepših i najuspešnijih privrednih kolektiva u gradu na Vlasini.

Vlasnik Fjorentino grupe Nutrikato Fjorentino vodi poreklo sa juga Italije. Njegovi preci bili su šnajderi, a tradiciju nastavljaju sin Andreja koji će uskoro preuzeti fabriku u Vlasotincu, jer poznaje ovaj posao pošto je od malih nogu bio uz oca od koga je krao tajne tog zanata.

Za probirljivo tržište

Pored Vlasotinca, Nutrikato Fjorentino ima pogone i drugim mestima Srbije. U Knjaževcu šije muške i ženske košulje, a u Babušnici vešte ruke tamošnjih krojačica, od prvoklasnog materijala izrađuju pantalone i tako je zatvoren kompletan ciklus proizvodnje koja je spremna i za najprobirljivije tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari