Opština Dimitrovgrad za sredstva iz Nacionalnog investicionog plana konkurisala je sa 17 projekata čija je ukupna vrednost oko 600 miliona dinara.
– Od tih projekata sama opština konkuriše sa 13, a sa po dva Osnovna škola i Turistička organizacija – kaže predsednik opštine Dimitrovgrad dr Veselin Veličkov.

Opština Dimitrovgrad za sredstva iz Nacionalnog investicionog plana konkurisala je sa 17 projekata čija je ukupna vrednost oko 600 miliona dinara.
– Od tih projekata sama opština konkuriše sa 13, a sa po dva Osnovna škola i Turistička organizacija – kaže predsednik opštine Dimitrovgrad dr Veselin Veličkov.
– Jedan od projekata je regulacija Nišave do granice, odnosno zaštita životne sredine, izvorišta Ivkove vodenice i polja pored reke. Konkurisali smo i s projektom izgradnje robno-transportno-logističkog centra na granici, izgradnjom puta Kamenički most – Senokos prema Staroj planini, kao i rekonstrukcijom lokalnog puta Poganovo – Dragovita zbog razvoja malinarstva, puta Trnski Odorovci – Kusa Vrana i lokalnog puta Prtopopinci – Mazgoš – Brebevnica. Ovaj poslednji put je za nas veoma značajan zbog nalazišta vatrostalne gline i uglja. Veoma je značajan i put Beleš – Petačinci zbog budućeg graničnog prelaza. Planiramo rekonstrukciju tog puta, kao i puta Zarine vodenice Gornja Nevlja – kaže Veličkov.

Pristanište i Marina

Majdanpek – Opština Majdanpek je za sredstva Nacionalnog investicionog plana konkurisala sa 46 projekata. Prema onome što saznajemo od Branke Karavidić, zamenice predsednika opštine Majdanpek, među projektima kojima se konkurisalo po značaju se izdvajaju projekat za izgradnju fekalnog kolektora u Majdanpeku, sanacija klizišta Vidikovac – Veksel i Novog majdanpečkog groblja, kao i čišćenje vodozahvata Pustinjac. Za sredstva Nacionalnog investicionog plana ova komuna konkurisala je i projektom za izgradnju pristaništa i marine u Donjem Milanovcu koji je od regionalnog značaja i koji je podržalo devet opština regiona. Inače, vrednost svih projekata je blizu 736 miliona dinara.

Veličkov dodaje da je ova opština konkurisala i s projektom rekonstrukcije javne rasvete prigradskih naselja.
– I to je za nas veoma značajan projekat. Budući da smo uz rekonstrukciju trga i glavne ulice zamenili javnu rasvetu, sada nam je cilj da to isto uradimo i u prigradskim naseljima. Potrebna nam je i pomoć oko izrade glavnog projekta rekonstrukcije gradskog vodovoda. Želimo da zamenimo azbestne cevi od izvorišta Prtopopinci do grada u dužini od 12 kilometara, mada smo nešto od toga ranije uradili u gradu. Predstoji nam i završetak izgradnje i opremanje sportske hale, kao i rekonstrukcija i dogradnja zgrade Centra za kulturu. Turistička organizacija ima dva projekta. Jedan je strategija razvoja turizma naše opštine, a drugi izrada kataloga Caribrod – tragovima nasleđa i to na na srpskom, bugarskom i engleskom jeziku. Osnovna škola konkurisala je projektom sanacije mokrih čvorova i dovršetkom Škole u prirodi u Trnskim Odorovcima. Rano je govoriti šta će od toga sve biti finansirano, ali mi bismo bili zadovoljni da od toga dobijemo bar četvrtinu sredstava, mada je teško izdvojiti prioritete – kaže Veličkov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari