Šta nam meteorolozi predviđaju za februar? 1Foto: FoNet Zoran Mrđa

Temperatura vazduha i količina padavina u februaru biće iznad prosečnih vrednosti, u odnosu na referentni klimatološki period od 1991. do 2020, naveo je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) na osnovu klimatskim mesečnih izgleda.

Kako navode, u celoj Srbiji očekuje se februar sa srednjom temperaturom vazduha iznad granica višegodišnjeg proseka i sa odstupanjem oko plus 1 stepen Celzijusov. Srednja februarska temperatura imaće vrednosti u intervalu od 2 do 5 stepeni, a u planinskim predelima od minus 3 do 1.

„Prognozira se da će srednja maksimalna temperatura vazduha za februar biti u intervalu od 7 do10 , a u planinskim predelima od 0 do 5, dok će srednja minimalna temperatura vazduha biti u intervalu od minus 1 do 2, a u planinskim predelima od minus 3 do minus 6“, dodaju iz RHMZ.

Prema njihovim očekivanjima, drugi mesec u ovoj godini trebalo bi da ima od 10 (u Beogradu) do 20 (u Požegi) mraznih dana, a u brdsko-planinskim od 19 koliko će biti na Zlatiboru, do 26 na Kopaoniku.

Meteorolozi RHMZ prognoziraju do tri ledena dana u nižim predelima, a na planinama do 15 dana (na Kopaoniku).

„Tokom februara se očekuje količina padavina iznad višegodišnjeg proseka u južnim i jugoistočnim krajevima Srbije, u nižim predelima od 40 mm do 70 mm, a na planinama do 80 mm, odnosno litara po metru kvadratnom. Broj dana sa padavinama očekuje se da bude od 11 u Negotinu, do 16 u Ćupriji i Valjevu, dok će na Kopaoniku biti 18“, prognoziraju meteorolozi za februar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari