Kada će pasti temperatura i početi da pada sneg: Prognoza vremena najavljuje naglu promenu vremena 1Foto: Beta/DRAGAN KARADAREVIC

Snega će biti u Srbiji posle Božića iako u ovom času ne izgleda tako. Ipak, kako najvljuju meteorolozi iz Weather2Umbrella na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu, ali i RHMZ u najavama na svom sajtu, hladnoća stiže i to posle Božića.

Prema prognozi Wetaher2Umbrella, subota je poslednji dan u nizu u kojem će temperatura vazduha biti i 15 stepeni, uz povremenu kišu, dok se na jugu i jugoistoku Srbije očekuju pljuskovi sa grmljavinom.

„U nedelju se očekuje hladnije sa kišom, na planinama sa snegom, a usled prodora hladnog fronta i udaljavanja ciklona dalje na istok, temperatura će biti u padu. U noći ka ponedeljku očekuje se zahlađenje, a kiša će potom i u nižim predelima preći u susnežicu i sneg“, glasi njihova prognoza.

Prema istim informacijama, početkom sledeće sedmice biće osetno hladnije i uz temperature u skladu sa kalendarom, a sneg se očekuje i u mnogim nižim predelima, dok će južnije biti kiše i susnežice.

„Košava će prestati, a jugoistočni vetar biće u skretanju na severozapadni. Sneg se očekuje uglavnom u ponedeljak, potom padavine prestaju, ali ostaje hladno. Na planinama očekuje povećanje snežnog pokrivača. Maksimalna temperatura biće od jednog stepena na severu do devet stepeni na jugu Srbije, potom u daljem padu“, navodi se u toj prognozi.

Kako se dodaje, u nastavku sledeće sedmice očekuje se hladno vreme, ujutro uz mraz, a maksimalna temperatura biće od nula do pet stepeni.

„Inače, prosečna maksimalna temperatura za ovo doba godine je od nula do pet stepeni, tako da će ona narednih dana biti i za 10 stepeni viša od proseka, da bi se sledeće sedmice vratila na prosečne vrednosti.
I pored zahlađenja, Srbiju ne očekuje ledeni talas poput onog tokom kojih je trenutno Rusija na udaru“, navode u Weather2Umbrella.

Sličnu najavu vremena objavio je na svom sajtu i RHMZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari