Vrhovni kasacioni sud ukinuo presudu protiv suspendovanog studenta novosadskog Pravnog fakulteta 1Foto: Vrhovni kasacioni sud

Vrhovni kasacioni sud ukinuo je presudu za ugrožavanje sigurnosti kojom je suspendovani apsolvent novosadskog Pravnog fakulteta Stefan Karanović osuđen na sedam meseci zatvora, uslovno na tri godine, za navodne pretnje predsedniku Saveta tog fakulteta Draganu Milkovu, navodi se u presudi u koju je agencija Beta danas imala uvid.

„Usvajaju se kao osnovani zahtevi za zaštitu zakonitosti branilaca okrivljenog pa se ukida pravnosnažna presuda Višeg suda u Novom Sadu i predmet vraća Višem sudu u Novom Sadu na ponovno odlučivanje“, navodi se u presudi.

Suspendovani student Pravnog fakulteta u Novom Sadu pravnosnažno je osuđen 31. maja prošle godine, za krivično delo ugrožavanje sigurnosti, zbog pretnji profesoru Draganu Milkovu.

Karanovićev branilac Luka Bralić najavio je tada žalbu višim sudskim instancama na tu presudu i rekao da je student osuđen na osnovu izjave osobe koja je neovlašćeno i tajno snimala razgovor s njim.

U međuvremenu, taj svedok, nekadašni student prodekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu Stefan Ivetić, osuđen je pravnosnažno na tri meseca zatvora, uslovno godinu dana, zbog krivičnog dela neovlašćeno snimanje i prisluškivanje, po privatnoj tužbi suspendovanog studenta Karanovića.

Stefan Karanović vodi brojne sporove protiv Pravnog fakulteta u Novom Sadu koji ga je suspendovao pod optužbama da je u medijima objavljivao članke o navodnom kriminalu na Pravnom fakultetu, što je on demantovao.

Karanović je suspendovan i izbačen sa fakulteta na 36 meseci, a fakultet je u više navrata odbio da mu izda potvrdu o položenim ispitima.

Karanović je zbog toga upisao pravni fakultet u Bosni i Hercegovini, gde je morao da započne studije od početka.

„Dok je student prodekan pravnosnažno osuđen, protiv dekana istog fakulteta se vodi prekršajni postupak jer je pobegao od inspekcije. Iz ovakve situacije postoji samo jedan izlaz – a to je da dekan Ristivojević i predsednik Saveta Pravnog fakulteta Dragan Milkov podnesu neopozive ostavke“, izjavio je ranije Karanović.

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je ranije da je profesor Milkov u sukobu interesa jer je vlasnik preduzeća „Kruška“ iz Bačkog Petrovca, član Nadzornog odbora Slobodne carinske zone, ali i predsednik Saveta Pravnog fakulteta, što je funkcija na kojoj ne može više da bude.

Uprkos takvom rešenju agencije, on je i dalje predsednik Saveta fakulteta.

Suspendovani student Karanović odbacio je ranije mogućnost nagodbe sa upravom tog fakulteta, koju mu je ponudio dekan Branislav Ristivojević i optužio ga da ga „ucenjuje“, da se postavlja „iznad suda“ i da ne poštuje zakon.

U dopisu koji mu je uputio Ristivojević, a koji je Karanović pokazao novinarima, dekan mu je ponudio da povuče tužbu protiv fakulteta pred Upravnim sudom jer bi se time ispunio uslov da student dobije ispisnicu koju traži već godinama, pa bi tako „bila stavljena tačka na postojeći problem“.

Upravni sud je oborio četiri rešenja Pravnog fakulteta u Novom Sadu, kojima je Karanović disciplinski kažnjen.

Karanović je krajem prošle godine izjavio da su mu pretili smrću nakon što je Upravni sud presudio u njegovu korist.

U dva obrazloženja Poverenika za informacije od javnog značaja i dostupnost podataka o ličnosti takođe je ukazano da izdavanje takvih uverenja o položenim ispitima predstavlja prostu i razumljivu radnju, ujedno i obaveznu od strane institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari