Vrtićima stiglo obaveštenje da se obustavlja prijavljivanje dece 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Snežana Maksimović iz Asocijacije privatnih predškolskih ustanova izjavila je u Novom danu da je nedavno „stiglo obaveštenje vrtićima da se privremeno obustavlja prijavljivanje dece u vrtić“. Obrazloženje je bilo, dodaje, da grad prvo želi da proveri da li ima dovoljno mesta u državnim ustanovama. „Iako znamo da oni rade taj konkurs, popune sve vrtiće i veliki broj dece ostane ispod crte“, kaže ona.

Prema njenim rečima, 3.2. stiglo je obaveštenje vrtićima da se privremeno obustavlja prijavljivanje dece u vrtić.

„Šta to znači, privatni vrtići upisuju decu tokom cele godine i zavise od elektronskog prijavljivanja. Dobili smo obaveštenje da se to stopira i da roditelj ne može da aplicira do završetka konkursa u državnim ustanovama. Mi smo vršili pritisak, stiglo je obaveštenje da će ipak taj način pomeriti, da će to moći da se izvrši do zvaničnog konkursa u državnim“, kaže ona.

Roditelj, objasnila je, prvo mora da aplicira preko elektronske uprave da dobije broj.

„Pa onda sa tim brojem, ako nema mesta, sačeka da državni vrtić da saopštenje da li ima mesta ili nema, onda podnese zahtev, pa opet čeka. Pitanje je da li će potvrdu dobiti. Jako je otežan upis dece u privatne ustanove“, kaže ona.

Kako je navela, obrazloženje je bilo da grad prvo želi da proveri da li ima dovoljno mesta u državnim ustanovama.

„Iako znamo da oni rade taj konkurs, popune sve vrtiće i veliki broj dece ostane ispod crte. Sekretarijat kaže da je dolaznost dece u državnim vrtićima  niska, mi nemamo to da je kod nas niska. Roditelji u državnim dobijaju 100 odsto povraćaj ako je dete bolesno i ne dolazi, dok u privatnim to nije slučaj. Deca nisu u istom položaju, diskriminisana su. Razlika između privatnih i državnih ustanova je samo u tome ko je vlasnik, sva druga pravila su ista“, kaže ona, dodajući da je odluka Grada o subvencionisanju bila dobra.

Dodala je da su svi imali pad brojnog stanja dece kada je krenula pandemija.

„Tada su se ispisali oni koji su imali opciju da ih neko drugi čuva, roditelji radili od kuće… Tada smo svi imali pad od nekih 30 odsto, od tada nemamo normalan upis dece“, kaže Maksimović.

Ističe da moraju da sarađuju, zbog dece.

„Ono čime bi svi zajedno trebalo da se bavimo je da pružimo najbolju uslugu decu, da nama Ministarstvo, inspekcija, budu savetodavni“, kaže ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari