Vrtoglave milionske cifre za održavanje školskih zgrada u starom jezgru Zrenjanina 1Foto: M. P. / Danas

Staro jezgro Zrenjanina krase zgrade od pre dva veka, ali njihovo održavanje u današnjim uslovima, gde su i saobraćaj i frekvencija ljudi veliki, podrazumeva znatna ulaganja.

O tome svedoče zgrade u kojima su smeštene škole koje se svakodnevno koriste, a čija istorijska vrednost premašuje svakodevnu upotrebu.

Samo za obnovu stare Medicinske škole u Zrenjaninu, u ulici Obale Sonje Marinković koja je vraćena restitucijom Katoličkoj biskupiji, Vlada Mađarske je prethodnih godina uložila preko tri miliona evra da je osposobi za internat.

„To sve košta ali koliko tačno, mi ne znamo. Grad je izdvojio 10 miliona dinara da pomogne ove godine obnovu nekih objekata, a izdvojile su i pokrajina i ministarstvo kulture, neki su sami finansirali. Kada bi se objekti redovno održavali, sve bi manje koštalo. Kada bi se oluci čistili ne bi bilo oštećenih fasada, kada bi se prvi napukli crep zamenio, ne bi bilo propalih krovova“, kažu nam u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

Tačne troškove još je teže navesti sada kada je sve u građevini poskupelo. Pa tako ako je za obnovu zgrade Centra za cosijalni rad svojevremeno trebalo 40 miliona dinara, sada duplo.

Ili ako je krov na Zadružnoj banci koštao pre 10 miliona dinara, sada košta 20 miliona. A za bivšu Robnu kuću troškovi se ni ne znaju.

Skupo ali se ipak radi

Ovoga leta obnovljene su fasade na staroj Jevrejskoj školi, danas Zavodu za zapošljavanje, na delu Ekonomske škole, Gimnazije i Pijarističke crkve, a najobimniji radovi, započeti u martu koji su još u toku, odvijaju se na zgradi Građevinske škole.

Trenutno su aktivna tri gradilišta, potrvđuju nam u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, gde kažu da godinama nisu imali toliko radova i da je grad pomogao sredstvima da se obnavljaju neki objekti.

„Skele su na tri stare vredne zgrade u jezgru Zrenjanina, gde se pod nazdorom Zavoda vrše građevinski radovi. Na staroj Zadružnoj banci u Kralja Petra radi se krov, kuća Slavka Županskog, danas depadans Narodnog muzeja u Svetosavskoj se renovira, a radi se i na zgradi Građevinske srednje škole“, objašnjava istoričar umetnosti Bojan Kojičić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

U Skerlićevoj ulici obavljeni su radovi na sanaciji fasade koja pripada srednjim školama Zrenjaninskoj gimnaziji i Ekonomsko-trgovinskoj školi “Jovan Trajković”, ali i Pijarističkoj crkvi, na uglu sa Gimnazijskom ulicom.

U okviru radova zamenjeni su prozori na prvom spratu, koji koristi škola “Jovan Trajković”.

Završeni su i radovi na obnovi fasade zgrade u stilu romantizma nekadašnje Jevrejske osnovne škole, danas Nacionalne službe za zapošljavanje, koja datira iz 1867. godine.

Investitor je bila Nacionalna služba za zapošljavanje, a konzervatorski nadzor nad radovima sproveli su stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

Zgradi je vraćen je izgled zgrade kakav je imala između dva svetska rata, iz perioda njene adaptacije 1925. godine.

Ovom prilikom je izrađena i nova drvena ulična stolarija prema uzoru na originalnu. Umesto metalne, vraćena je drvena ajnfort kapija.

I zgrada Građevinsko-elektrotehničke škole “Nikola Tesla” deo je graditeljske baštine grada Zrenjanina.

Prvobitno Trgovačka akademija i Državna muška građanska škola, kasnije Treća gimnazija, pa Srednja ekonomska škola, sagrađena je 1892. godine po planovima budimpeštanskog arhitekte Ištvana Kiša.

Škola spada među najstarije trgovačke akademije u državi, a njenu fasadu odlikuju ukrasi u stilu italijanske renesanse.

„Biljne vreže, girlande, medaljoni, urađeni u „zgrafito“ tehnici, svoje poreklo vode iz firentinske renesansne arhitekture. Ovaj likovni izum 16. veka se bazira na ideji da slika na fasadi izranja grebanjem slojeva boje“, tumačenje je istoričarke umetnosti-konzervatorke Vesne Karavide.

Pokrajinska vlada je na osnovu konkursa Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice prošle godine toj školi, za radove na fasadi, opredelila 3,1 milion dinara.

Prethodno je škola, takođe, od sredstava Pokrajinske vlade 2016. godine sanirala krov.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari