Vučević kaže da nije u pitanju militarizacija nego zahvalnost: U Novom Sadu otvorene prostorije Udruženja veterana "Košare" 1Foto: Grad Novi Sad

Ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je danas otvaranju prostorija Udruženja veterana „Košare“ u Novom Sadu i izjavio da to nije „militarizacija“, već prirodan i pristojan način da se izrazi zahvalnost ljudima koji su se „borili za sve nas“ u sukobu na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

„Ne priželjkujući nove sukobe, nego upravo razumevajući kakvu smo žrtvu platili u toku 20. veka i svakako negujući kulturu sećanja, jer narod koji prestane da se seća, koji zaboravi sve ono što je deo njegovog DNK nacionalnog, narodnog, taj narod je osuđen na propast. Bar ja u to verujem“, rekao je Vučević, a prenelo ministarstvo u saopštenju.

On je naveo da mu je drago što su te prostorije otvorene u centru Novog Sada, na Bulevaru Mihajla Pupina prekoputa Banovine, i izrazio nadu da će na tom mestu nove generacije razumeti šta se desilo na Košarama i zašto se to dešavalo.

Predsednik Udruženja veterana „Košare“ Ivan Antić kazao je da je važno locirati probleme koji muče veterane, ali da „pomoć stiže i sa gradskog i sa državnog nivoa“.

„Ima još dosta toga što treba da popravimo, da uradimo. Planiramo da borcima sa Košara omogućimo da imaju još privilegija“, rekao je Antić.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić kazao je da je grad pomogao udruženju sa tim prostorijama, kao i da će nastavi da pomaže i u drugim stvarima ukoliko budu potrebne.

„Ostaje nam da Skupština grada Novog Sada izglasa ulicu koja će nositi naziv Heroja sa Košara i da jedna škola, koju ćemo u Jugovićevu graditi u ovoj godini, takođe ponese taj naziv“, rekao je Đurić.

Udruženje veterana „Košare“ osnovano je 19. novembra 2021. godine u Novom Sadu, sa ciljem očuvanja tradicije veterana učesnika bitke na Košarama, kao i sveobuhvatne brige i zaštite ratnih i mirnodopskih vojnih invalida, veterana i članova porodica poginulih boraca.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari