Vučević u Topoli otvorio manifestaciju posvećenu berbi grožđa i vinu (VIDEO) 1Foto: MOD

U Topoli je danas počela manifestacija posvećena berbi grožđa i vinu po kojeme je taj kraj poznat, a uz nju i sabor izvornog narodnog stvaralaštva.

Tokom tri dana u centru Topole duž glavnih ulica – od Vinskog trga preko Vinske ulice do Karađorđevog grada do Oplenca, uz etno štandove, suvenire i proizvode starih zanata, predstavljaju se folklorne i pevačke grupe i instrumentalisti koji prikazuju narodno stvaralaštvo svog kraja.

Tu manifestaciju koja se priređuje već 60 godina, ove godine je otvorio ministar odbrane Srbije Miloš Vučević i poželeo „dobru berbu“, prenelo je njegovoo ministarstvo.

– Opet nas je Šumadija, Topola, Oplenac, opet nas je Karađorđe sabrao, okupio ovaj put ne u borbu za oslobođenje, ovaj put u borbu za očuvanje. Očuvanje onoga što jesmo i ko smo. Ono što su ne mali broj puta pokušali da nam uzmu, da nam otrgnu iz naše duše, da nas obezglave, da nas slude, da ne znamo ni ko smo ni šta smo, da uvek treba da se divimo više drugima i tuđoj kulturi, tuđim tradicijama i običajima, a da zaboravimo svoje – naglasio je ministar Vučević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari