Vučić i Kostić o obeležavanju 175 godina SANU

Ostavite komentar


  1. Podrška Vlade ka Sanu će pomoći razvijanju istorije , nauke i umetnosti itime podići nivo znanja kod ljudi o tim temama.

  2. Potrebni su nam projekti koji će pomoći našem društvu i njenih građana. SANU i Vlada moraju da rade za dobrodit našeg naroda i društva. Srbija ima premijera koji voli da promoviše našu nauku.Jako je važno za dobrobit našeg društva da se ti projekti sami sprovedu. Srbija ima premijera koji voli svoj narod i državu i koji radi na tome da građani Srbije žive bolje.SANU i treba da radi na tome poboljšanju kvaliteta života naše dece.Srbija ima premijera koji voli svoj narod i državu i koji radi na tome da građani Srbije žive bolje. Srbija je na pravom putu razvoja i napretka.

  3. Ni jedna prethodna vlada nije toliko pridavala znacaja nauci i kulturi. Vucic je prepoznao znacaj obrazovanja nacije, nauke i kulture i obecao pomoc vlade u osnivanju audio vizuelnog muzeja SANU, kao i otvaranju ogranka ove institucije u Nišu.

  4. Do pre nekog vremena teske reci su izgovorene.ali ovakvim dogovorom se potvrdjuje da gledamo napred i tako treba da bude.

  5. 175 godina, nije mala stvar, tolike godine opstajati i reprezentovati kulturu, nauku i obrazovanje jednog naroda, nije mala stvar.

  6. Podrška vlade ovom projektu kao i formiranju ogranka u Nišu je dobra vest jer je bitno da država vodi računa o svim segmentima koji je sačinjavaju.

  7. Drago mi je da je Akademik Kostic nasao zajedincko resenje kada je SANU u pitanju, sa Aleksandrom Vucic nadam se da ce ta saradnja funkcionisati na daleko boljim temeljima nego sto je to bio slucaj do sada, kao sto je osnivanje Muzeja audio- vizuelnog.

  8. SANU je na budžetu gradjana i Srbije, a nemamo od nje koristi, nema projekata, ideja, nauke i istinskih akademika koji umom i delom štrče iznad proseka, politiziraju i biraju s e akademici po stranačkim osnovama, debelo nas koštaju a ne rade u našem interesu zbog politike koja ih davi.

  9. Gde je to od SANU Mike Alasa, Pavla Savića, Kanazira, Ristića, Cvijića , Pančića, Žujovica , A.Belića, Gligorića, Medakovića i drugih naučniih umova srpske nauke, sada je to politička igra i interesna grupa koja više vodi politiku nego nauku i rad za interes naše bolje budućnosti.

  10. Postati akademik sada je lako, samo ako si politički naučnik, književnik, umetnik i stranka te naturi , nema tu više one snage kakvu je nosila za Srbiju i naš narod prava SANU.

  11. Posle ekonomije veoma bitna stavka da bi nasa zemlja bila stabilna i jaka je unapredjivanje nauke i umetnosti, kao i zadrzavanje mladih strucnjaka u Srbiji, tako da bilo kakva akcija ovakve vrste je za svaku pohvalu

  12. Neophodno je ulagati u kulturu i nauku, jer upravo kulturnim identitetom šaljemo najupečatljiviju sliku o Srbiji.

  13. Nastavak: zvonca i praporci…
    Već 3 decenije u našoj zemlji sistematski je, i s leva i s desna, potkopavana vera u razum i empiriju, te je tako otvoren prostor za vladavinu iracionalnog! U ta vremena SANU umesto da nas je učio samooslobađanju pomoću znanja, umesto da je kod našeg naroda razvijao humanističke i prosvetiteljske ideje, na primer, o čoveku kao racionalnom biću, od njega je pravio herojsku životinju. Umesto da se obraćao našem umu, SANU se obraćao našim strastima. Krug se za te 3 decenije prirodno zatvorio, proroci i vođe su se našli; jer: nije li iskra IRACIONALNOG ROMANTIZMA upaljena baš u SANU? Nije li u SANU smišljena pseudo-filozofija materijalističkog rasizma – Hegel začinjen materijalizmom devetnaestog veka – koja tako uspešno proždire srpski intelekt? Nije li SANU porodio NACIONALIZAM U FORMI ISTORICIZMA?
    U različitim vremenima biti obrazovan značilo je različite stvari. Nekad je to bilo vezano za poznavanje svetih spisa ili književnosti i tsl. – Ali u vremenu u kome ži-vimo OBAZOVANIM ne bi trebalo smatrati nikoga ko se NE INTERESUJE ZA NAUKU, budući da je nauka NAJVAŽNIJI DUHOVNI POKRET NAŠEG VREMENA. Svidelo se to nama ili ne, tek činjenica je da su nova, zapadna nauka, i iz nje proizašla tehnika i tehnologija, iz korena promenile način života na Zemlji. Shodno tome, onaj narod koji nije u stanju da stvori intelektualce sposobne da NOSE KRST SAVREMENE CIVILIZACIJE – KRST ČIJE SU PREČAGE NAUKA I DEMOKRATIJA – nema gotovo nikakve šanse da opstane.
    eđutim, teško je imati obrazovane ljude u kulturi koja je vođena jednom tako zastarelom matricom mišljenja, kakva je naša, gde se greške ne popravljaju! Ona je staromodna i neprestano generiše krize. U toj kulturnoj matrici podstiče se VERA U MISTIČNE SPOSOBNOSTI ČOVEKA te se na taj način uništava osnov za RACIONALNE ARGUMENTOVANE RASPRAVE. U toj kulturnoj matrici razvija se svojevrstan iracionalni i mistični intelektalizam.

  14. SANU uskoro slavi veoma lep jubilej. Ne mogu se mnogi pohvaliti da imaju takvu tradiciju, instituciju koja tako dugo opstaje i objedinjuje nauku i umetnost.

  15. Sigurno da ce obelezavanje godisnjice SANU biti kako i dolikuje, uz pokroviteljstvo drzave.

  16. Razvoj nauke i kulture je jako vazan za nase drustvo, formiranje ogranka SANU u Nisu je dobar potez.

  17. Davne 1841. godine kralj Milan Obrenovic osnovao je Kraljevsko srpsku akademiju.Njen prvi predsednik bio je Josif Pancic.Povodom 175. godisnjice postojanja SANU, Premijer Vucic primio je G-dina Kostica i sa njim u srdacnom razgovoru obecao punu podrsku Vlade Srbije odredjenim projektima kao sto su otvaranje audio vizuelnog muzeja kao i otvaranje ogranka SANU u Nisu.

  18. U kulturu i nauku treba podjednako ulagati kao u sve druge oblasti tako da je ovo institucija od znacaja.

  19. Nekad su clanovi SANU bili Puin,Tesla,Milankovic…Ko je sad tu?Titovi pioniri i pionirke.

  20. Konsezus je ključna reč za savremeno društvo, ko to ne uvidja, ima veliki problem sa okruženjem. I ako, su reči predsednika SANU bile i politički tendeciozne, sve se to da prevazići. Samo treba razumevanje. Svaka čast Srbijo.

  21. Značaj SANU, kao najstarije naučne i kulturne institucije ovih prostora i njen njen nemerljivi doprinos naučnoj i kulturnoj misli, kao osnovi za sveopšti razvoj ne treba ni isticati. Dovoljno je reći da je sva pamet nacije, u svakom trenutku bila tamo koncentrisana, prosto kao civilizacijski svetionik prošlih, sadašnjih i budućih epoha. Raduje činjenica da će sva zbirna znanja i saznanja, u dugoj istoriji ove vodeće nacionalne ustanove, biti sabrana i zabeležena audio-vizuelnim sredstvima za sva vremena. Premijer ovih generacija Srbije, biće upamćen kao neko ko je podržao i pomogao osnivanje audio-vizuelnog muzeja SANU, na taj način doprinoseći daljnjem razvoju buduće naučne i kulturne misli ove zemlje.

  22. Lako je doći do dogovora kada se pokaže uzajamno poštovanje. Znam da Premijer uvažava predsednika SANU, a treba da i Kostić malo podvije rep, a ne da glimi ludilo. U čemu nas je do sada SANU nučio, usmerio i zaštitio?

  23. Nasoj zemli je potrebna pomoc sa svih strana i sto vise projekata ,zato mora postojati saradnja sa Sanu.

  24. na dostojan nacin treba obeleziti 175 godina SANU…To je nasa najstarija ustanova sa najumnijim srpskim glavama

  25. Misljenje naucnika nam je uvek dobro doslo…Vucic je pokazao interesovanje i razumevanje za probleme SANu

  26. Intelektualci su korektiv svakoj vlasti! Vlast treba da uvaži svaku argumentovanu kritiku intelektualne elite, ali takođe ta elita treba da podrži dobre političke poteze! Samo međusobnim poštovanjem i saradnjom, može da se stvori bolje društvo!

  27. Tu i treba pomoci i obelezavati u sferi nauke stojimo dosta dobro, tako da je to dobar odaziv vlade.

  28. Prethodna vlast je politički uništila SANU, ubacila je u akademiju političare a ne naučnike.

  29. Nije to malo godina kako postoji SANU ali poslednjih dvadeset godina su u političkom vrtlogu i ne snalaze se.

  30. Prethodna vlast je politički uništila SANU, ubacila je u akademiju političare a ne naučnike.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.