"Vučić je loš glumac u slučaju braće Bitići" 1Braća Bitići

Porodica braće Bitići, trojice američkih državljana, koji su ubijeni pre 22 godine, 9. jula 1999. godine, i dalje se nada pravdi.

Ilir i Fatos Bitići zatražili su u jučerašnjem saopštenju od administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena da ispuni obećanje koje je dao u predsedničkoj kampanji – da će ubistvo Agrona, Mehmeta i Ilija brzo biti rešeno.

“Duboko smo razočarani što administracija nije preduzela ozbiljnije korake kada se toliko toga moglo učiniti. Predsednik Vučić i srpska vlada su se u više navrata pokazali kao loši glumci, ali i pored toga, visoki zvaničnici Stejt departmenta odbijaju da priznaju ovu istinu i umesto toga vode prazne razgovore koji se rutinski ignorišu”, ukazuje se u saopštenju.

Agron, Mehmet i Ili Bitići, državljani SAD koji su se u sastavu „Atlantske brigade“ borili na strani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) tokom rata na Kosovu, uhapšeni su po završetku NATO intervencije 1999. godine na granici sa Kosovom zbog ilegalnog prelaska u Srbiju. Pokušali su dvema romskim porodicama iz Prizrena da sa Kosova pređu u centralnu Srbiju.

Nakon odležane prekršajne kazne od 15 dana pušteni su iz zatvora, ali ih srpska policija odvodi u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP Srbije u Petrovom Selu, koja je bila pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija. Njihova tela, sa vezanim rukama i ranama od ispaljenih metaka na potiljcima, otkrivena su u julu 2001. u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, zajedno sa drugim telima kosovskih Albanaca.

Porodica Bitići podseća da je pre manje od dve nedelje, srpska žandarmerija Radosavljeviću dodelila visoko priznanje, demonstrirajući koliko je američka politika zanemarila srpsku.

“Prilike za utvrdi odgovornost u slučajaju braće Bitići su tu, ali su i prolazne. Pozivamo Bajednovu administraciju da započne ozbiljan angažman na slučaju pre nego što bude prekasno. Predsednik Bajden dao je obećanje našoj braći, porodici i zajednici. Nadamo se da će njegova administracija uskoro ispuniti to obećanje. Od toga zavisi mir za našu porodicu i porodice mnogih drugih žrtava”, ukazuju Ilir i Fatos Bitići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari