"Vučić je uplašen jer gubi podršku i zato organizuje skup": Sagovornici Danasa o uzavreloj atmosferi u društvu pred miting 1Aleksandar Vučić/Foto: N. Kovačević

Protesti „Srbija protiv nasilja“ i pored desetine hiljada građana, po nekim procenama i preko stotinu hiljada, prolaze bez incidenata i imaju jasan cilj – smenu onih koje smatraju odgovornima za atmosferu koja je dovela do dve nezapmaćene tragedije u Srbiji.

Kako bi pokazao da i SNS „konja za trku ima“, Aleksandar Vučić je najavio „Skup nade“, koji bi trebalo da pošalje poruku mira, i doprinese smanjivanju tenzija. Bar tako je skup najavljivan.

Međutim, uzavrelu atmosferu u društvu nikako ne može da ohladi kontramiting na koji se građani bukvalno dovlače pretnjama i ucenama, plaćaju za dolazak, što izaziva negodovanje dela javnosti koja se bori za Srbiju protiv nasilja.

Smirivanju tenzija ne doprinosi ni zapaljiva retorika predstavnika vlasti koju svakodnevno slušamo u Skupštini, gde se neistomišljenici naprednjaka vređaju, a nezavisni mediji čak optužuju za odgovornost zbog nedavnih tragedija. Umesto jedinstva i nade za Srbiju, kako najavljuju svoj miting, naprednjaci će samo produbiti postojeće podele u društvu.

Dragana Rakić, zamenica predsednika DS, ocenjuje za Danas da društvo više nije toliko podeljeno, jer je sada mnogo više onih koji su za to da se dese suštinske promene, nego onih koji bi da se nastavi po starom.

– Tenzije se neće smanjiti ako sve ostane kao što je bilo, nego jedino ako dođe do potpunog resetovanja sistema. Vučić je uplašen jer gubi podršku u narodu i zato organizuje kontramiting kako bi to prikrio. Sutra će u Beograd na kontramiting doći ucenjeni i zastrašeni ljudi iz čitave Srbije, kojima je prećeno da će dobiti otkaz ako ne dođu na kontramiting. Ali nema više tih ucena, autobusa i propagande koja može prikriti pad rejtinga Aleksandra Vučića – ističe Rakić.

Advokat Rodoljub Šabić smatra da je dalje produbljivanje podela u društvu izvesno. Čak bi, dodaje, “mada zvuči ironično”, način organizovanja skupa, odnosno informacije o svađama zbog diskriminacije prilikom finansijskog “stimulisanja” učesnika mogao dovesti i do podela među onima na koje režim računa.

– A sasvim je izvesno da će skup dodatno produbiti jaz između režima i opozicije. Iako se uz ostalo najavljuje kao skup nekakvog “narodnog jedinstva”, poruke su u potpunom neskladu. Tako se od predsednika i članova Izvršnog odbora SNS moglo, na primer, čuti da je za njih režim isto što i država i da oni kojima se režim ne dopada mogu da idu iz zemlje – navodi Šabić.

On podseća da je REM ekspresno, ne poštujući čak ni formalno zakon koji treba da štiti, dodelio dozvolu za emitovanje TV programa mediju koji se čak i u mnoštvu naših tabloida izdvaja po neverovatnoj količini laži koje objavljuje, po jeziku mržnje i primitivizmu “i taj postupak REM je objektivno direktna provokacija, prst u oko građanima”.

– Upravo zato ću naglasiti da je najveća vrednost velikih protestnih skupova “Srbija protiv nasilja” bila to što su prošli dostojanstveno i mirno, bez ugrožavanja lične sigurnosti i imovine građana, bez nasilja, čak i uprkos nekim provokacijama. Na organizatorima kontramitinga u znak podrške vlasti je ogromna odgovornost da obezbede da skup protekne u sličnoj atmosferi – poručuje Rodoljub Šabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari